Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι το βούρτσισμα των δοντιών περισσότερο από δύο φορές την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά περισσότερο από 10%.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ewha της Σεούλ στη Νότια Κορέα διεξήγαγαν έρευνα για να διαπιστώσουν εάν η βελτίωση της στοματικής υγιεινής θα μπορούσε να συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής –ένα πρόβλημα υγείας που προκαλεί ασυνήθιστα γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό- και καρδιακή ανεπάρκεια.
Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε περισσότερους από 160.000 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 40 και 79 ετών, από τους οποίους κανείς δεν είχε ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής ή καρδιακής ανεπάρκειας, συγκεντρώνοντας δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας της Κορέας.
Έχοντας υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας μεταξύ 2003 και 2004, όπου καταγράφηκαν χαρακτηριστικά όπως το ύψος, το βάρος, οι παθήσεις τους, ο τρόπος ζωής τους και η στοματική τους υγιεινή, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για μια δεκαετία. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, διαπίστωσε ότι το 3% των ανθρώπων εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ περίπου το 5% εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια.
Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βούρτσισμα των δοντιών τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα σχετίζεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και με 12% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη έχει «αρκετούς περιορισμούς», όπως ότι το σύνολο των στοιχείων προέρχεται μόνο από συμμετέχοντες ασιατικής καταγωγής, ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν ακτινογραφίες στόματος για τον προσδιορισμό οποιασδήποτε προϋπάρχουσας ασθένειας των ούλων και ότι οι φορές που οι συμμετέχοντες πήγαν στον οδοντίατρο δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν.
Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν ότι ήταν ανεξάρτητα από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κατανάλωση αλκοόλ και η άσκηση.
Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι μια θεωρία που εξηγεί τα συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μειώνει την ποσότητα των βακτηρίων μεταξύ των δοντιών και των ούλων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται λιγότερα στην κυκλοφορία του αίματος.