Οι υπέρηχοι μπορούν να προσφέρουν διαρκή ανακούφιση από τις ακούσιες μυϊκές κινήσεις που τόσο ταλαιπωρούν τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον και τα άτομα με την κινητική διαταραχή που ονομάζεται «ιδιοπαθής τρόμος», σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μικρής επιστημονικής μελέτης.

Η θεραπεία δεν είναι ακόμη διαδεδομένη, αλλά φαίνεται να παρέχει σημαντική και διαρκή ανακούφιση από το τρέμουλο, όπως αναφέρουν ιταλοί ερευνητές. Ονομάζεται «εστιασμένος υπέρηχος» (focused ultrasound). Αν και χαρακτηρίζεται ως χειρουργική επέμβαση, είναι στην πραγματικότητα μια μη επεμβατική διαδικασία που δεν περιλαμβάνει τομές.

Για τους ασθενείς με ανεξέλεγκτες μυϊκές κινήσεις, οι γιατροί τη χρησιμοποιούν για να στοχεύσουν με δέσμες ηχητικής ενέργειας το κέντρο του εγκεφάλου που ελέγχει το τρέμουλο – τον θάλαμο.

«Η κλινική εφαρμογή αυτής της τεχνικής για τις νευρολογικές παθήσεις είναι μια απόλυτη καινοτομία», ανέφερε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Federico Bruno, ακτινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λ’ Ακουίλα στην Ιταλία. «Λίγοι ασθενείς γνωρίζουν αυτή τη δυνατότητα θεραπείας μέχρι στιγμής και δεν υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα που να είναι εξοπλισμένα με την απαιτούμενη τεχνολογία».

Ο γιατρός επισημαίνει ότι η θεραπευτική μέθοδος έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πριν από τρία χρόνια, ως θεραπεία ελέγχου του τρέμουλου.

Συνήθως, οι ασθενείς βασίζονται σε άλλες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τη Δρ Rachel Dolhun, αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Michael J. Fox στη Νέα Υόρκη: «Η άσκηση, η φαρμακευτική αγωγή και οι χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, είναι μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης», σημείωσε.

Αλλά η άσκηση και τα φάρμακα δεν λειτουργούν πάντα. Και ενώ η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS) στοχεύει στην ίδια περιοχή εγκεφάλου με τον μη επεμβατικό υπέρηχο, είναι εξαιρετικά επεμβατική: Οι χειρουργοί πρέπει να εισέλθουν στο κρανίο και στο στήθος για να εισάγουν καλώδια, ηλεκτρόδια και γεννήτρια παλμών τύπου βηματοδότη. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο μετά από τη χειρουργική επέμβαση να ρυθμιστεί σωστή η συσκευή, ώστε να μεγιστοποιηθεί η μείωση του τρέμουλου και να ελαχιστοποιηθούν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επιπλέον, οι ασθενείς με προβλήματα καρδιάς μπορεί να μην είναι δυνατόν να υποβληθούν στην επέμβαση, σημείωσε η Δρ Dolhun, όπως και όσοι έχουν προβλήματα μνήμης.

Αντίθετα, η θεραπεία με τον εστιασμένο υπέρηχο, αν και μη αναστρέψιμη, «απαιτεί μικρότερη νοσηλεία και είναι μια αρκετά ανεκτή επέμβαση, ακόμη και για πιο ευάλωτους ασθενείς», όπως δήλωσε ο Δρ Bruno.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 37 από τους 39 ασθενείς που συμμετείχαν εμφάνισαν άμεση και σημαντική ανακούφιση από το τρέμουλο, με τα αποτελέσματα να διαρκούν για ένα έτος. Οι ασθενείς ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Προς το παρόν, ωστόσο, η θεραπεία είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγα εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα παγκοσμίως.

Ο Δρ Bruno και η ομάδα του θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο. Υπενθυμίζουμε ότι οι έρευνες που παρουσιάζονται σε επιστημονικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικές, έως ότου δημοσιευθούν σε επιθεώρηση με αξιολόγηση από ομότιμους.