Περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι πέθαναν από την ιλαρά το περασμένο έτος, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο μεγάλωσε και πάλι, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις. Οι περισσότερες ζωές που χάθηκαν ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Η κατάσταση έχει περιγραφεί από τους ειδικούς στον τομέα της υγείας ως εξωφρενική και τραγική, καθώς η ασθένεια προλαμβάνεται εύκολα με τον εμβολιασμό.

Από το έτος 2000 έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι υπάρχει πισωγύρισμα: Το 2018, η Ελλάδα, μαζί με την Αλβανία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Μεγάλη Βρετανία, έχασαν το στάτους εξάλειψης της ασθένειας – και το 2019 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και 25 χρόνια, ενώ υπάρχουν μεγάλες εστίες της ιλαράς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Μαδαγασκάρη και στην Ουκρανία. Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Σαμόα έχει δηλώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι μη εμβολιασμένες οικογένειες κρεμούν κόκκινες σημαίες έξω από τα σπίτια τους για να ειδοποιήσουν τις ιατρικές ομάδες που κάνουν εκτάκτως εμβολιασμούς.

Η ιλαρά είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που εξαπλώνεται από τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος ή την άμεση επαφή. Μπορεί να παραμένει στον αέρα ή σε επιφάνειες για ώρες. Η ιλαρά συχνά ξεκινάει με πυρετό, αίσθημα αδιαθεσίας, πονόλαιμο και βήχα που ακολουθείται από υψηλό πυρετό και εξάνθημα.

Στην πιο ήπια μορφή της, η ιλαρά περνάει σε επτά έως 10 ημέρες – αλλά οι επιπλοκές της είναι σοβαρές, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων του αυτιού, επιληπτικών κρίσεων, διάρροιας, πνευμονίας και φλεγμονής στον εγκέφαλο.

«Το γεγονός ότι κάποιο παιδί πεθαίνει από ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με εμβόλια, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά εξωφρενικό και μια συλλογική αποτυχία να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου», δήλωσε ο Δρ Tedros Ghebreysus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για να σταματήσει η εξάπλωση ιλαράς, το 95% των παιδιών πρέπει να κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ωστόσο, τα στοιχεία έχουν παραμείνει σταθερά για χρόνια, με περίπου 86% κάλυψη για το πρώτο εμβόλιο και 69% για το δεύτερο.

Το γιατί δεν εμβολιάζονται αρκετά παιδιά είναι περίπλοκο – και οι λόγοι δεν είναι ίδιοι σε κάθε χώρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πρόσβαση σε εμβόλια, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες. Οι πέντε χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο το 2018 ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Ουκρανία.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στον ανεπτυγμένο κόσμο, είναι οι γονείς που που επιλέγουν να μην ανοσοποιήσουν τα παιδιά τους, πιστεύοντας fake news για το κακό που κάνουν τα εμβόλια.