Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και βοηθά στην αντιμετώπισή της όταν έχει εκδηλωθεί. Μια καινούργια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Psychiatric Practice, εστιάζει στα οφέλη της γιόγκα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, η γιόγκα έχει ανακουφιστική δράση για τους πάσχοντες από κατάθλιψη, κάτι που σχετίζεται με τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο. Φάνηκε μάλιστα, ότι στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι πιο βοηθητική από άλλες μορφές άσκησης.
Η επίδραση φάνηκε τέσσερις μέρες μετά τις συνεδρίες με ασκήσεις γιόγκα. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο οκτώ μέρες μετά, κάτι που υποδεικνύει ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη πρέπει να κάνουν τακτικά ασκήσεις γιόγκα για να ωφεληθούν από αυτή. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 32 ενήλικες με κατάθλιψη, οι οποίοι συμμετείχαν σε συνεδρίες Iyengar yoga. Η τεχνική της Iyengar yoga δίνει έμφαση στην ακρίβεια και την ευθυγράμμιση. Ο ασκούμενος μαθαίνει να δουλεύει εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που του θέτει το σώμα του (τραυματισμούς, φυσική αδυναμία λόγω προχωρημένης ηλικίας, κλπ). Ο χρόνος παραμονής στις asanas είναι μεγαλύτερος από ό,τι σε άλλα είδη γιόγκα.
Η έρευνα διήρκεσε 12 εβδομάδες και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Εκτός από δύο, οι υπόλοιποι δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά. Τα μέλη της μίας ομάδας έκαναν τρία 90λεπτα μαθήματα γιόγκα και τέσσερα μισάωρα στο σπίτι την εβδομάδα (ομάδα υψηλής δόσης). Τα μέλη της δεύτερης ομάδας έκαναν δύο μαθήματα των 90 λεπτών και 3 μισάωρα στο σπίτι την εβδομάδα (χαμηλή δόση). Η ομάδα υψηλής δόσης αφιέρωσε συνολικά 123 ώρες, ενώ η ομάδα χαμηλής δόσης 87 ώρες.
«Συνήθως, δίνουμε αντικαταθλιπτικά σε διαφορετικές δόσεις, προκειμένου να δούμε τα αποτελέσματά τους στους πάσχοντες. Εδώ, διερευνήσαμε την ίδια ιδέα, αλλά χρησιμοποιούσαμε τη γιόγκα. Την ονομάσαμε μελέτη δοσολογίας», ανέφερε ο Chris Streeter, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα μέλη και των δύο ομάδων είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, όπως αύξηση των θετικών σκέψεων, καλύτερη ποιότητα ύπνου, ηρεμία, λιγότερη σωματική εξάντληση και μείωση του άγχους.
Όσο περισσότερο χρόνο έκαναν γιόγκα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση των συμπτωμάτων, αλλά οι διαφορές μεταξύ των μελών των δύο ομάδων δεν ήταν τόσο μεγάλες ώστε να θεωρούνται σημαντικές. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από κατάθλιψη περισσότερο από άλλες μορφές άσκηση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους λαμβάνουν ήδη αντικαταθλιπτικά.