Μια Βρετανίδα της οποίας η καρδιά σταμάτησε να χτυπάει για έξι ώρες κατάφερε να επανέλθει στη ζωή, σε ένα περιστατικό που οι γιατροί χαρακτήρισαν ως «εξαιρετική περίπτωση». Η Audrey Schoeman έπαθε σοβαρή υποθερμία όταν εγκλωβίστηκε σε μια χιονοθύελλα ενώ έκανε πεζοπορία στα Πυρηναία με τον σύζυγό της, τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι γιατροί λένε ότι είναι η μεγαλύτερη καρδιακή ανακοπή που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία.Η κ. Schoeman, η οποία έχει πλέον αναρρώσει σχεδόν πλήρως, λέει ότι ελπίζει να πάει και πάλι για πεζοπορία την άνοιξη.

Η 34χρονη, η οποία ζει μόνιμα στη Βαρκελώνη, άρχισε να έχει πρόβλημα στην ομιλία και στην κίνηση κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων στα Πυρηναία και εν συνεχεία λιποθύμησε. Η κατάστασή της επιδεινώθηκε, ενώ περίμεναν τους διασώστες και ο σύζυγός της Rohan πίστεψε ότι ήταν πλέον νεκρή: Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, δήλωσε πως «Προσπαθούσα να βρω τον παλμό της… Δεν την έβλεπα να αναπνέει, δεν μπορούσα να αισθανθώ τον κτύπο της καρδιάς της».

Όταν η ομάδα διάσωσης έφτασε δύο ώρες αργότερα, η θερμοκρασία του σώματος της κυρίας Schoeman είχε πέσει στους 18 οC. Κατά την άφιξή της στο νοσοκομείο Vall d’Hebron της Βαρκελώνης, δεν είχε ζωτικές ενδείξεις.

Αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες στο βουνό, οι οποίες προκάλεσαν το πρόβλημα υγείας της κ. Schoeman, βοήθησαν επίσης να σωθεί η ζωή της, δήλωσε ο γιατρός της, Eduard Argudo. «Φαινόταν σαν να ήταν νεκρή», δήλωσε, «αλλά γνωρίζαμε ότι εξαιτίας της υποθερμίας είχε την ευκαιρία να επιβιώσει».

Η υποθερμία είχε προστατεύσει το σώμα και τον εγκέφαλό της, ενώ ήταν αναίσθητη, δήλωσε ο κ. Argudo, παρά το γεγονός ότι την έφερε στο χείλος του θανάτου: «Αν είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή για τόση ώρα με κανονική θερμοκρασία σώματος, θα ήταν νεκρή».

Σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, οι γιατροί στράφηκαν σε ένα εξειδικευμένο μηχάνημα που μπορεί να αφαιρέσει το αίμα, να το εμπλουτίσει με οξυγόνο και να το επαναδιοχετεύσει στον ασθενή. Μόλις η θερμοκρασία του σώματός έφτασε τους 30 οC, χρησιμοποίησαν έναν απινιδωτή για να επανεκκινήσουν την καρδιά της, περίπου έξι ώρες αφότου ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η κ. Schoeman πήρε εξιτήριο 12 ημέρες αργότερα, με μόνο μερικά προβλήματα με την κινητικότητα και την ευαισθησία των χεριών της εξαιτίας της υποθερμίας. Πόση ώρα ήταν σταματημένη η καρδιά της δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά μετά από περίπου μία ώρα χωρίς να χτυπά η καρδιά, ακόμα και στο κρύο, εμφανίζεται εγκεφαλική βλάβη.

Η κ. Schoeman δήλωσε ότι ήταν τυχερή που είναι ζωντανή: «Είναι σαν θαύμα, όμως σώθηκα χάρη στις προσπάθειες των γιατρών», είπε. «Ελπίζω ότι την άνοιξη θα μπορέσουμε να αρχίσουμε και πάλι την πεζοπορία, δεν θέλω αυτό το περιστατικό να μου στερήσει το χόμπι μου», είπε.