Σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων ανθρώπων είναι τόσο εξαρτημένο από τα smartphones τους, που η κατάστασή τους μοιάζει με εθισμό, σύμφωνα με έρευνα ψυχιάτρων. Η μελέτη, από επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου, λέει ότι μια τέτοια εθιστική συμπεριφορά σημαίνει ότι οι άνθρωποι «αναστατώνονται», ακόμη και «πανικοβάλονται», εάν στερηθούν την πρόσβαση στο κινητό τους.

Οι νεαροί δεν μπορούν επίσης να ελέγξουν τον χρόνο που αφιερώνουν στο τηλέφωνο, ενώ η μελέτη προειδοποιεί ότι τέτοιες εξαρτήσεις έχουν «σοβαρές συνέπειες» για την ψυχική υγεία.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο BMC Psychiatry, ανέλυσε 41 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 42.000 νέοι και οι οποίες είχαν να κάνουν με την «προβληματική χρήση των smartphone».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 23% εξ αυτών είχε συμπεριφορά που έδειχνε εθισμό – όπως άγχος αν δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του, δεν μπορούσε να μετριάσει τον χρόνο χρήσης και χρησιμοποιήσει το smartphone τόσο πολύ, ώστε ήταν επιζήμιο για άλλες δραστηριότητες.

Μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να συνδεθεί με άλλα προβλήματα, λέει η μελέτη, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η έλλειψη ύπνου και οι μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο.

«Τα smartphones είναι εδώ για να μείνουν και υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε την επικράτηση της προβληματικής χρήσης τους», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο καθηγητής Nicola Kalk, από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College: «Δεν γνωρίζουμε ωστόσο αν είναι το ίδιο το smartphone που μπορεί να είναι εθιστικό ή οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι», συμπλήρωσε.

Η συν-συγγραφέας της έρευνας, Samantha Sohn προειδοποίησε ότι οι εθισμοί «μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή ζωή, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της προβληματικής χρήσης κινητών».

Ωστόσο, η Δρ Amy Orben, ερευνητής της μονάδας MRC Cognition and Brain Sciences στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, υπογράμμισε ότι δεν υπήρχαν αιτιώδεις συνδέσεις μεταξύ της προβληματικής χρήσης smartphone και προβλημάτων υγείας, όπως η κατάθλιψη: «Έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι οι επιπτώσεις της χρήσης smartphone είναι αμφίδρομες, ότι η κατάθλιψη π.χ. μπορεί να και να αυξήσει τη χρήση του smartphone», δήλωσε η Dr Orben.