Όσοι υποφέρουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους, ίσως μπορούν να βρουν ανακούφιση με τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, όπως υποστηρίζουν ερευνητές.
Τα συμπεράσματα έρχονται μετά από ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν στον Καναδά από ένα application για smartphone, που συγκέντρωσε στοιχεία που προσέφεραν 1300 πάσχοντες από πονοκεφάλους και περίπου 700 πάσχοντες από ημικρανίες που χρησιμοποίησαν φαρμακευτική κάνναβη για να αντιμετωπίσουν τον πόνο.
«Ανακαλύψαμε ότι ο πονοκέφαλος και η ένταση της ημικρανίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% με τη χρήση κάνναβης», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης, Carrie Cuttler, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Όμως πολλά αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν: Καταρχάς, δεν είναι ξεκάθαρο αν η κάνναβη έχει καλύτερα αποτελέσματα από τα συνηθισμένα παυσίπονα. «Δεν συγκρίναμε άμεσα την κάνναβη με συμβατικές θεραπείες», δήλωσε η Cuttler, «έτσι δεν ξέρουμε αν είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική».
Επίσης, δεν εξετάζεται ποια συγκεκριμένη ένωση μπορεί να έχει τη θετική επίδραση. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσον αφορά τον πονοκέφαλο, δεν είχε σημασία η ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) ή κανναβιδιόλης (CBD) υπήρχε στην κάνναβη – τα πλέον μελετημένα συστατικά της. «Η θετική επίδραση θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα από τα άλλα πάνω από 100 κανναβινοειδή που υπάρχουν στην κάνναβη, απλά δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για αυτά προς το παρόν».
Ταυτόχρονα, «πάντα αναρωτιόμουν αν η κάνναβη απλά μειώνει τη συναισθηματική δυσφορία που περιβάλλει και επιδεινώνει τον πόνο, πράγμα που κάνει τον πόνο πιο ανεκτό», είπε η Cuttler. «Με άλλα λόγια, μήπως η κάνναβη κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται λιγότερο για τον πόνο;». Αλλά και πάλι, η μελέτη δεν εξέτασε αυτήν την πλευρά.
Η ερευνητικό ομάδα παρατήρησε ωστόσο ότι η μεγαλύτερη δόση δεν σήμαινε διαφορετικά αποτελέσματα: «Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη δόση ήταν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική από τις χαμηλότερες δόσεις», δήλωσε η Cuttler, «γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι η μικροδοσολογία μπορεί να είναι αρκετή για κάποιους ανθρώπους».
Ακόμα, ενώ περιέγραψε τη φαρμακευτική κάνναβη ως «αρκετά ανεκτή» από τους χρήστες, η Cuttler σημείωσε ότι διαπίστωσαν πως με την πάροδο του χρόνου οι ασθενείς ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερη, ενώ παράλληλα έβλεπαν λιγότερα οφέλη στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Pain.