Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί βάσει προηγούμενων μελετών με ευεργετικές δράσεις που αφορούν  την καρδιαγγειακή υγεία και τον διαβήτη τύπου 2. Μέχρι τώρα όμως δεν είχε διερευνηθεί σε βάθος η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και το μεταβολικό σύνδρομο.

«Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραμέτρων – όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αυξημένη γλυκόζη νηστείας και κεντρικού τύπου παχυσαρκία – που σχετίζεται με την αγγειακή γήρανση και τα καρδιαγγειακά επεισόδια» εξηγεί η δρ Estefania Toledo από το Πανεπιστήμιο της Navarra  και ο δρ Giuseppe Grosso από το Πανεπιστήμιο της Catania.

Στην έρευνά τους οι δυο επιστήμονες διερεύνησαν την επίδραση του καφέ στο μεταβολικό σύνδρομο με βάση τις διαθέσιμες έρευνες. Σε έρευνα με 17.000 μεσήλικες ενήλικες στη Νορβηγία διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-4 φλιτζάνια την ημέρα) φάνηκε προστατευτική έναντι του μεταβολικού συνδρόμου ειδικά για τους άνδρες. Κατανάλωση μεγαλύτερη των τεσσάρων φλιτζανιών ημερησίως όμως δεν φάνηκε να ασκεί περαιτέρω προστατευτική δράση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης μελέτης με 9.000 ενήλικες Αμερικανούς, ηλικίας 45-64 ετών, από τους οποίους το 40% ανέπτυξαν μεταβολικό σύνδρομο, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καφέ συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ωστόσο η συσχέτιση δεν ήταν σημαντική.

Στην μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Navarra και εστίασε στον καφέ με και χωρίς καφεΐνη παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση 1-4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου (χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης, συστολική και διαστολική πίεση, τριγλυκερίδια και υψηλότερη καλή HDL χοληστερόλη) συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα. Ο συσχετισμός παρατηρήθηκε τόσο στον κανονικό καφέ όσο και στον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Ο δρ Grosso τόνισε την πιθανή προστατευτική δράση της με μέτρο κατανάλωσης καφέ και σε μερικούς τύπους καρκίνου, αλλά ανέφερε ότι η επίδραση του καπνίσματος ειδικά σε σχέση με την θνησιμότητα από τον καρκίνο, ανέτρεπε τα δεδομένα. Όταν έγινε προσαρμογή των δεδομένων για να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας του καπνίσματος, διαπιστώθηκε ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μείωση των καρδιαγγειακών νόσων, του καρκίνου και της θνησιμότητας από κάθε αίτιο.