Ένας πρώην moderator του Facebook έχει κάνει μήνυση στην εταιρεία, ισχυριζόμενος ότι η δουλειά του, που ήταν η εξέταση βίαιου και άσεμνου περιεχομένου, του προκάλεσε διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Ο Chris Gray, ο οποίος τώρα εργάζεται ως ξεναγός, ζητά αποζημίωση τόσο από το Facebook Ιρλανδίας όσο και από την CPL, την εταιρεία που τον είχε προσλάβει για την εργασία. Η υπόθεση, που κατατέθηκε πρόσφατα στο ιρλανδικό ανώτατο δικαστήριο στο Δουβλίνο, θεωρείται είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην moderator πηγαίνει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η εργασία του Gray τον ανάγκαζε να ελέγχει «περίπου χίλια post κάθε νύχτα», αρχικά εστιασμένα στην πορνογραφία και αργότερα «σε περιεχόμενο για το οποίο είχε γίνει αναφορά ως απειλητικό, μίσους, εκφοβισμού ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο».

Δύο χρόνια αργότερα, ορισμένα συγκεκριμένες περιπτώσεις περιεχομένου παραμένουν «βαθιά χαραγμένα» στη μνήμη του, συμπεριλαμβανομένου ενός «βίντεο στο οποίο μια γυναίκα λιθοβολείται», «ένα βίντεο στο οποίο μετανάστες στη Λιβύη βασανίζονται με λιωμένο μέταλλο» και «ένα βίντεο με σκύλους που μαγειρεύονται ζωντανοί».

Το τραύματα που υπέστη, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του Grey, επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι η φύση της δουλειάς του απαίτησε να αποκτήσει «εμμονή» για τέτοιου είδους βίντεο. Το Facebook και η CPL «εκτιμούσαν την ακρίβεια… πάνω απ’ όλα» και έλεγχαν εάν οι αποφάσεις αποκλεισμού ή όχι περιεχομένου έγιναν σωστά: Το σύστημα απαιτούσε οι moderators να εστιάσουν προσεκτικά σε συγκεκριμένα κομμάτια περιεχομένου, που συχνά παρουσιάζουν βίαιο ή ενοχλητικό υλικό. Η μήνυση περιγράφει λεπτομερώς ένα βίντεο, για παράδειγμα, το οποίο «μοντάρει διάφορες σκηνές με ανθρώπους που πεθαίνουν σε διαφορετικά ατυχήματα…».

Ο Gray είπε σε συνέντευξη για την υπόθεση: «Ξυπνούσα και θυμόμουν το βίντεο κάποιου που πυροβολούσε κόσμο με πολυβόλο κάπου στη Μέση Ανατολή, προσπαθώντας να σκεφτώ αν υπήρχε μια σημαία του ISIS, ώστε να χαρακτηρίσω το περιεχόμενο σχετικό με την τρομοκρατία ή όχι. Μου πήρε ένα χρόνο μετά την αποχώρησή μου για να καταλάβω πόσο επηρεάστηκα από τη δουλειά. Δεν κοιμάμαι καλά και δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ».

Τον Οκτώβριο, διέρρευσε μια ηχογράφηση από μια συνάντηση προσωπικού του Facebook, όπου ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg χαρακτήριζε αναφορές για τις κακές συνθήκες εργασίας των moderator της εταιρείας ως «λίγο υπερβολικές». «Από το να τα εντοπίσουμε μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει, δεν είναι ότι οι περισσότεροι moderators απλώς παρακολουθούν φοβερά πράγματα όλη την ημέρα», είπε ο Zuckerberg στους υπαλλήλους. «Αλλά υπάρχουν πραγματικά άσχημα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποί μας και το να σιγουρευτούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη σωστή συμβουλευτική και τον χώρο και τη δυνατότητα να κάνουν διαλείμματα και να έχουν την υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία που χρειάζονται, είναι πραγματικά σημαντικό πράγμα. Είναι κάτι για το οποίο έχουμε εργαστεί για χρόνια και πάντα προσπαθούμε να διερευνήσουμε και να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να τους υποστηρίξουμε».

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη σε όσους εξετάζουν περιεχόμενο για το Facebook, καθώς αναγνωρίζουμε ότι η ανασκόπηση ορισμένων τύπων περιεχομένου μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη. Όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτόν περνούν από ένα εις βάθος, διάρκειας εβδομάδων εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έχουν πρόσβαση σε ψυχολογική στήριξη για να εξασφαλίσουμε την ευημερία τους. Χρησιμοποιούμε επίσης τεχνολογικές λύσεις για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση εργαζομένων σε τέτοιο περιεχόμενο».