Οι οφθαλμίατροι μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιούν «έξυπνους» φακούς επαφής για να παρακολουθήσουν την υγεία των ματιών των ασθενών τους, χάρη σε μια καινοτόμο εφεύρεση. Μια ομάδα επιστημόνων στη Νότια Κορέα έχει συσκευάσει απίστευτα μικρά ηλεκτρονικά κυκλώματα, μπαταρίες και κεραίες σε μαλακούς φακούς επαφής: ο στόχος είναι να παρακολουθούνται τα μάτια για σημάδια προβλημάτων όρασης ή να χορηγούνται θεραπείες.
Σε μια μελέτη «proof of concept» (απόδειξη της ιδέας), οι ερευνητές δοκίμασαν το πειραματικό πρωτότυπό τους σε κουνέλια αλλά και σε έναν άνθρωπο.
Οι «έξυπνοι φακοί επαφής δημιουργήθηκαν για να διορθώσουν προβλήματα στην όραση και να ενσωματώσουν μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές», εξήγησε ο συγγραφέας της έρευνας Δρ Sang-Young Lee. Θεωρητικά, τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να παρακολουθούν διαρκώς τα υγρά του οφθαλμού για προειδοποιητικά σημάδια νόσων των ματιών, όπως το γλαύκωμα ή άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, δήλωσε ο Δρ Lee, καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ουλσάν.
Ο Δρ Lee είπε ότι οι έξυπνοι φακοί επαφής ήταν κατασκευασμένοι ώστε να είναι τόσο μικροί, μαλακοί και ευέλικτοι όσο οι συνηθισμένοι, χωρίς να προκαλούν ερεθισμό των ματιών, δυσφορία λόγω θερμότητας ή οποιαδήποτε μείωση στο οπτικό πεδίο.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, οι ερευνητές βελτίωσαν τους φακούς με μια τεχνική που λέγεται «direct ink writing»: η διαδικασία περιλαμβάνει την προσθήκη πολλαπλών στρωμάτων κυκλωμάτων λεπτών ηλεκτροδίων στην εξωτερική πλευρά του φακού με μια εξαιρετικά λεπτή «πάστα», δημιουργώντας ένα μικροσκοπικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, που επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να τροφοδοτούνται μικροσκοπικές «νανο-ίνες» που βρίσκονται απλωμένες στο άκρο του φακού.
Τα κουνέλια και ο εθελοντής έβαλαν τους φακούς για 10 λεπτά «για να αποδείξουμε τη φορητότητα και τη λειτουργικότητά τους, όσον αφορά το ασύρματο σύστημα φόρτισης», σημείωσε ο Δρ Lee. «Δεν έδειξαν σημάδια δυσφορίας, όπως ερυθρότητα των ματιών», είπε. Επίσης, ο εθελοντής δεν ανέφερε περιορισμό στο οπτικό πεδίο.
Ένας ειδικός στην υγεία των ματιών δήλωσε ότι η έρευνα είναι πολύ ελπιδοφόρα: «Η ιδέα ενός έξυπνου φακού επαφής έχει ερευνηθεί αρκετά», δήλωσε ο Δρ Thomas Steinemann, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας «και δικαιολογημένα: θα μπορούσε να ανιχνεύει τις αλλαγές στο μάτι σε πραγματικό χρόνο και θα είχε τη δυνατότητα να καινοτομήσει στον τρόπο με τον οποίο ανιχνεύουμε και αποτρέπουμε ασθένειες των ματιών».
Τα ευρήματα της νέας μελέτης αναλύονται λεπτομερώς στην επιθεώρηση Science Advances.