Για να κρατήσουμε το μυαλό μας υγιές και νέο αρκεί να προσθέσουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή μας, υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Aging Cell.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ή των «καλών» λιπών, όπως ονομάζονται ευρέως), συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής χοληστερόλης. Αρκετές μελέτες δείχνουν πως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει επίσης οφέλη στην προστασία των νευρικών κυττάρων και της γνωσιακής λειτουργίας. Η ευεργετική δράση του ελαιολάδου πιθανόν να οφείλεται στο ότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις — και που μπορούν να αντιστρέψουν την εξασθένηση της μάθησης και της μνήμης.

Πριν από δύο χρόνια, μια επιστημονική μελέτη  του Πανεπιστημίου Temple (LKSOM) κατέγραψε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μείωσε τα αρχικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ποντίκια. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το ελαιόλαδο βελτίωσε την ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να εξαλείφουν τα τοξικά απόβλητα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ακεραιότητας των συνάψεων μεταξύ των νευρώνων.

Σε μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφειας και από το πανεπιστήμιο Sapienza University της Ρώμης εξετάστηκε η επίδραση του ελαιόλαδου στις περιπτώσεις όπου είναι υψηλή (σε τοξικά επίπεδα) η συγκέντρωση της πρωτεΐνης «ταυ» στον εγκέφαλο, προκαλώντας διάφορες μορφές μετωποκροταφικής άνοιας (άνοιες με συναθροίσεις παθολογικής πρωτεΐνης Ταυ).

Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκαν δύο ομάδες πειραματόζωων: στην πρώτη, τα ποντίκια ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ η δεύτερη ήταν ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε διατροφή χωρίς ελαιόλαδο. Και οι δύο ομάδες ποντικών ήταν επιρρεπείς σε συγκέντρωση της πρωτεΐνης «ταυ».

Ένα χρόνο αργότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν ακολουθούσαν δίαιτα εμπλουτισμένη με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, είχαν κατά 60% λιγότερες συγκεντρώσεις της επίμαχης πρωτεΐνης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επίσης, παρουσίαζαν σημαντικά καλύτερη απόδοση σε διαδικασίες λαβύρινθου ή τεστ μνήμης με αναγνώριση αντικειμένων. Τέλος, είχαν καλύτερη λειτουργία συνάψεων και  νευροπλαστικότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα της συγκεκριμένες μελέτης ενισχύουν τις ενδείξεις ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από διάφορες μορφές άνοιας, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την αποκάλυψη των σχετικών μηχανισμών.