Το ένα τρίτο των φτωχότερων χωρών του κόσμου αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας, καθώς και υποσιτισμό, ο οποίος κάνει τους ανθρώπους λιπόσαρκους, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύεται στο The Lancet.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα προκαλείται από τα υπερεπεξεργασμένα, φθηνά τρόφιμα και από το γεγονός ότι οι άνθρωποι ασκούνται λιγότερο, ενώ ζητούν αλλαγές στο «σύγχρονο σύστημα τροφίμων» που πιστεύουν ότι προκαλεί τις εξελίξεις αυτές.
Οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτές της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στον πλανήτη είναι υπέρβαροι και περισσότερα από 150 εκατομμύρια παιδιά έχουν μειωμένη ανάπτυξη εξαιτίας του υποσιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι το 20% των ανθρώπων είναι υπέρβαροι, το 30% των παιδιών κάτω των τεσσάρων ετών δεν αναπτύσσονται σωστά.
Πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τα δύο αυτά προβλήματα. Οι κοινότητες και οι οικογένειες μπορούν να επηρεαστούν από τις δύο μορφές κακής διατροφή, καθώς και μεμονωμένοι άνθρωποι σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και οι ακαδημαϊκοί πρέπει να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι τρώνε, πίνουν και κινούνται αλλάζει. Ο αυξανόμενος αριθμός σούπερ μάρκετ, η εύκολη πρόσβαση σε λιγότερο θρεπτικές τροφές, καθώς και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας, οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.
«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα στη διατροφή», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεση Francesco Branca, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Δεν μπορούμε πλέον να χαρακτηρίζουμε υποσιτιζόμενες τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και υποσιτιζόμενες ή να πιστεύουμε ότι η παχυσαρκία αφορά αποκλειστικά τις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Όλες οι μορφές κακής διατροφής έχουν έναν κοινό παρονομαστή – συστήματα τροφίμων που δεν παρέχουν σε όλους τους ανθρώπους υγιεινή, ασφαλή, προσιτή και βιώσιμη διατροφή».
Ο κ. Branca δήλωσε ότι απαιτούνται αλλαγές στα συστήματα διατροφής – από την παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων, μέχρι το εμπόριο και τη διανομή τους: «Όλες οι σχετικές πολιτικές πρέπει να επανεξεταστούν ριζικά», ανέφερε.