Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και οι τακτικές εξετάσεις μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνά μας ενάντια στον καρκίνο, όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί. Περίπου το 42% των περιπτώσεων καρκίνου και το 45% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

«Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι συμπεριφορές που εμπίπτουν στον έλεγχο κάποιου, όπως η σωστή διατροφή, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Δρ Michael Hall, πρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Γενετικής στο Κέντρο Καρκίνου Fox Chase στη Φιλαδέλφεια. «Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να ελεγχθούν, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η γήρανση. Γι ‘αυτόν τον λόγο, θεωρούμε ότι η τακτικές εξετάσεις μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Ο διαγνωστικοί έλεγχοι αυξάνουν την πιθανότητα να εντοπιστούν νωρίτερα ορισμένοι τύποι καρκίνου, όταν είναι πιο πιθανόν να θεραπευτούν και προτού εμφανιστούν τα συμπτώματά τους. «Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές τους με τον γιατρό τους, ώστε να καθορίσουν πότε και πόσο συχνά θα πρέπει να κάνουν εξετάσει για συγκεκριμένα είδη καρκίνου», δήλωσε ο Δρ Hall.

Όσον αφορά τους παράγοντες του τρόπου ζωής, ένας από τους κύριους τρόπους μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και θανάτου από την ασθένεια, είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα. Πιστεύεται ότι το κάπνισμα προκαλεί περίπου το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το προσδόκιμο ζωής για τους καπνιστές είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερο από εκείνο των μη καπνιστών, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

«Η διακοπή του καπνίσματος ή ακόμα καλύτερα η μη έναρξή του είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τον καρκίνο – ανεξάρτητα από την ηλικία σας και ακόμα και αν καπνίζετε για χρόνια», δήλωσε ο Δρ Hall. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε τον καπνό των άλλων όσο το δυνατόν περισσότερο.

Άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου περιλαμβάνουν την προστασία από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, την προσήλωση σε μια υγιεινή διατροφή και την τακτική σωματική άσκηση.

Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Το εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη έξι τύπων καρκίνου και συνιστάται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 έως 12 ετών. «Το εμβόλιο HPV μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων στην ενηλικίωσή τους», δήλωσε ο Δρ Hall.