Σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition, η κατανάλωση οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν μελέτες που εκτιμούσαν την κατανάλωση των οσπρίων όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων και σχετικών δεικτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα όσπρια, μείωναν τα περιστατικά εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης μέχρι και 10% σε σχέση με αυτούς που δεν τα κατανάλωναν συχνά στη διατροφή τους.

Η Hana Kahleova, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και διευθύντρια κλινικής έρευνας στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγείας Physicians Committee for Responsible Medicine, δήλωσε ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια και πιο δαπανηρή αιτία θανάτου παγκοσμίως και στις ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν 1 δισ. δολάρια ημερησίως. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τριών φλιτζανιών οσπρίων την εβδομάδα τη στιγμή που ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει λιγότερο από ένα φλιτζάνι την εβδομάδα. Η Kahleova πρόσθεσε, ότι η παρούσα έρευνα δείχνει ότι ένα οικονομικό και εύκολα προσβάσιμο είδος τροφίμων θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εικόνα.

Τα όσπρια είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης -βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού μας- αλλά και υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης – συστατικό που μας χαρίζει άφθονη ενέργεια. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής.

Η κατανάλωσή τους μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, με σίδηρο απαραίτητο στην αιμοποίηση, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, με σημαντικά ιχνοστοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και χαμηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Τα όσπρια ωφελούν την υγεία της καρδιάς επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και άλλα μικροθρεπτικά, ενώ είναι χαμηλά σε λιπαρά, δεν περιέχουν χοληστερόλη και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.