Ένας άνδρας που γεννήθηκε χωρίς όρχεις, δέχθηκε ως μόσχευμα τον έναν του αδερφού του, σε μια εξαιρετικά σπάνια μεταμόσχευση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό.
Η χειρουργική επέμβαση στον ηλικίας 36 ετών ασθενή έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι, στη Σερβία, από μια διεθνή ομάδα χειρουργών. Το να γεννιέται κάποιο αγόρι χωρίς όρχεις είναι πολύ σπάνιο και αυτή η μεταμόσχευση είναι η Τρίτη που έχει γίνει παγκοσμίως. Οι δύο πρώτες έγιναν στο Σεν Λούις των ΗΠΑ πριν από 40 χρόνια και αφορούσαν δύο ζεύγη δίδυμων αδελφών – σε κάθε ζευγάρι, ένα από τα δύο αδέλφια δεν είχε όρχεις.
Ανάμεσα στους στόχους της χειρουργικής επέμβασης ήταν να έχει πιο σταθερά επίπεδα τεστοστερόνης ο ασθενής, από ότι θα μπορούσε να διατηρήσει με ενέσιμη χορήγηση, αλλά και για να του παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσει κάποια στιγμή παιδιά, όπως δήλωσε ο Δρ Dicken Ko, ένας από τους χειρουργούς της μεταμόσχευσης και καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη
Λίγες μόνο μέρες μετά τη μεταμόσχευση, ο λήπτης είχε φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με τον Δρ Ko.
Οι χειρουργοί εγχείριζαν ταυτόχρονα τους δύο αδελφούς, σε παρακείμενες αίθουσες. Κατά τη διάρκεια της περίπλοκης επέμβασης, οι γιατροί έπρεπε να συρράψουν δύο αρτηρίες και δύο φλέβες με πλάτος μικρότερο από 2 χιλιοστά.
«Μόλις αφαιρεθεί ο όρχις από τον δότη, ο χρόνος αρχίζει να κυλάει αντίστροφα πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Δρ Branko Bojovic, ειδικός στη μικροχειρουργική από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που συμμετείχε στην χειρουργική επέμβαση. «Μέσα σε δύο με τέσσερις ώρες, θα πρέπει να έχει γίνει η μεταμόσχευση και να αρχίσει το όργανο να δουλεύει και πάλι», εξήγησε: Χωρίς παροχή αίματος, ένας όρχεις παραμένει «ζωντανός» μόνο για τέσσερις έως έξι ώρες.
Οι γιατροί λένε ότι η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης όρχεων θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ποικίλες περιπτώσεις, όπως διεμφυλικούς, θύματα ατυχημάτων, στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί σε ένοπλες συγκρούσεις και καρκινοπαθείς.