Ένα φάρμακο που μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες συνεχίζει να δουλεύει πολύ καιρό αφότου σταματήσουν να το παίρνουν, λένε ερευνητές: Η αναστροζόλη εμποδίζει την παραγωγή των οιστρογόνων, τα οποία τροφοδοτούν την ανάπτυξη πολλών καρκίνων του μαστού.

Η αναστροζόλη μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά την εμμηνόπαυση, επειδή δεν μπορεί να καταστείλει τα οιστρογόνα σε νεότερες γυναίκες. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία όταν έχει εντοπιστεί καρκίνος του μαστού, αλλά τώρα οι κλινικές δοκιμές επικεντρώνονται στη χρήση του για την πρόληψη του καρκίνου.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η αναστροζόλη μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που οι συμμετέχουσες λάμβαναν το φάρμακο. Αλλά τώρα, οι δοκιμές σε 3.864 γυναίκες δείχνουν ότι όσες το πήραν είχαν 49% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, ακόμη και επτά χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο The Lancet και παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στις γυναίκες και τα κρούσματά του συνεχίζουν να αυξάνονται γρήγορα», δήλωσε ο καθηγητής Jack Cuzick, διευθυντής του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο.

Όμως πώς το φάρμακο σταματά τον καρκίνο;

Οι καρκίνοι είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή υγιούς ιστού. Ωστόσο, ένα υγιές κύτταρο δεν γίνεται καρκίνος σε μια μέρα. Αντίθετα, περνάει από πολλαπλές μεταλλάξεις που το μεταμορφώνουν σταδιακά από υγιές σε καρκινικό. Η αναστοζόλη φαίνεται να είναι σε θέση να σκοτώνει κάποια κύτταρα που έχουν αρχίσει την πορεία τους να γίνουν καρκίνος.

Ένα άλλο φάρμακο που παρεμβαίνει στην παραγωγή οιστρογόνων -η ταμοξιφαίνη – μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Υπήρξε 49% μείωση του καρκίνου του μαστού με αναστροζόλη μετά από 12 έτη (πέντε που λαμβάνονταν ως θεραπεία και επτά χρόνια εν συνεχεία χωρίς λήψη). Το αντίστοιχο ποσοστό για την ταμοξιφαίνη είναι 28%.