Σε μια δεκαετία από τώρα, σχεδόν οι μισοί από τους ενήλικες στις ΗΠΑ θα είναι παχύσαρκοι – με σχεδόν το ένα τέταρτο, σοβαρά παχύσαρκοι.

Οι προβλέψεις των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνουν μια ζοφερή εικόνα: Μέχρι το 2030, οι παχύσαρκοι ενήλικες θα είναι τουλάχιστον 35% σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και σε 29 από αυτές το ποσοστό θα φτάνει το 50%.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η αναμενόμενη αύξηση της σοβαρής παχυσαρκίας, όπως ανέφεραν οι ειδικοί. «Είναι πραγματικά ανησυχητικό, γιατί εκεί βρίσκεται ο υψηλός κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε η Marlene Schwartz, διευθύντριας του Κέντρου για την Πολιτική Τροφίμων και την Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Η Δρ Schwartz, ο οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η μελέτη παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, καθώς αναλύει ποιες πολιτείες και ποιες ομάδες Αμερικανών θα επηρεαστούν περισσότερο. Ενώ καμία πολιτεία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από το πρόβλημα της παχυσαρκίας, κάποιες θα επηρεαστούν πολύ περισσότερο.

Σε 25 πολιτείες, πάνω από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού θα είναι σοβαρά παχύσαρκο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά -όλα πάνω από 30%- θα εμφανιστούν στην Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Κάνσας, τη Λουιζιάνα, τον Μισισιπή και την Οκλαχόμα. «Δεν υπάρχει πολιτεία όπου τα πράγματα βελτιώνονται ή έστω δεν επιδεινώνονται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Zachary Ward, αναλυτής του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Χάρβαρντ.

Οι γυναίκες αναμένεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής παχυσαρκίας από τους άνδρες, ενώ σχεδόν το 28% εξ αυτών θα βρεθούν στην κατηγορία αυτή έως το 2030. Εν τω μεταξύ, το ένα τρίτο των μαύρων θα είναι υπερβολικά παχύσαρκοι, καθιστώντας τους την περισσότερο πληγείσα φυλετική / εθνοτική ομάδα.

Οι προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, ακούγονται δυσοίωνες, ωστόσο είναι ακριβέστερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ανέφεραν οι ερευνητές. Ο Ward και η ομάδα του συγκέντρωσαν στοιχεία από μια ετήσια ομοσπονδιακή έρευνα για την υγεία σε πάνω από 6,2 εκατομμύρια Αμερικανούς, μεταξύ 1993 και 2016. Στη συνέχεια διασταύρωσαν τα δεδομένα με μια άλλη κυβερνητική μελέτη και χρησιμοποίησαν τη στατιστική μοντελοποίηση για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους ερευνητές, το 40% των Αμερικανών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το 18% σοβαρά παχύσαρκοι. Αν υποτεθεί ότι οι πρόσφατες τάσεις θα συνεχιστούν, το 49% θα είναι παχύσαρκο μέχρι το 2030, ενώ το 24% θα φτάσει στη σοβαρή κατηγορία παχυσαρκίας.