Τα καλά μοτίβα ύπνου μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα κι αν διατρέχουμε υψηλό κίνδυνο εξαιτίας των γονιδίων μας.
Η μελέτη που έγινε σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους διαπίστωσε ότι μια βαθμολογία «υγιούς ύπνου» 5 (σε κλίμακα από 0 έως 5) φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες ενός ατόμου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο κατά περίπου ένα τρίτο.
Αν λοιπόν ο καλύτερος ύπνος έχει ως αποτέλεσμα μια πιο υγιή καρδιά, «τότε νε περισσότερο από το ένα δέκατο όλων των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων δεν θα συνέβαιναν, εάν όλοι είχαν βαθμολογία 5», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Lu Qi, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη.
Με άλλα λόγια, «μεταξύ των ανθρώπων με βαθμολογία υγιούς ύπνου 5, υπήρχαν σχεδόν επτά λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων ανά 1.000 ανθρώπους ετησίως, σε σύγκριση με εκείνους με βαθμολογία ύπνου μικρότερη από 5», όπως δήλωσε ο γιατρός. Η ομάδα του δημοσίευσε τα ευρήματά της στο European Heart Journal.
Ένας ειδικός που δεν σχετίζεται με τη μελέτη δήλωσε ότι ο καλός ύπνος θα πρέπει να βρίσκεται στη λίστα κάθε ασθενούς με καρδιακές παθήσεις: «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι αν μπορούμε να χειριστούμε τον ύπνο μας με υγιεινό τρόπο, τότε ίσως είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τις επιπτώσεις άλλων καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως η γενετική μας κατασκευή», δήλωσε ο Δρ Thomas Kilkenny, διευθυντής Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island στη Νέα Υόρκη.
Στην έρευνά τους, ο Qi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος από περισσότερους από 385.000 υγιείς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έψαχναν για συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις που έχουν συσχετιστεί από καιρό με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Με βάση αυτές τις αναλύσεις, η ομάδα δημιούργησε ένα γενετικό σκορ υψηλού, ενδιάμεσου ή χαμηλού κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές έδωσαν επίσης σε κάθε συμμετέχοντα μια «βαθμολογία υγιούς ύπνου» με βάση το αν ήταν πρωινός ή βραδινός τύπος ο συμμετέχοντας, πόση ώρα κοιμούνταν κάθε νύχτα και αν είχαν αϋπνίες, ροχαλητό ή συχνή υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η βαθμολογία ύπνου κυμάνθηκε από 0 έως 5, με το 5 να αντιστοιχεί σε κάποιον πρωινό τύπο που κοιμόταν 7-8 ώρες τη νύχτα και δεν είχε αϋπνίες, ροχαλητό ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε σύγκριση με εκείνους με βαθμολογία ύπνου 0-1, οι συμμετέχοντες με βαθμολογία 5 είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο και χαμηλή βαθμολογία ύπνου είχαν περισσότερο από 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και υγιή μοτίβο ύπνου.
Ωστόσο, «διαπιστώσαμε ότι ένας υψηλός γενετικός κίνδυνος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει από ένα υγιές μοτίβου ύπνου», ανέφερε ο Δρ Qi. Από την άλλη πλευρά, «τα άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο θα μπορούσαν να χάσουν αυτή την εγγενή προστασία όταν έχουν κακό μοτίβου ύπνου», συμπλήρωσε.