Εάν η πρώτη σας μεγάλη απόφαση για το νέο έτος είναι να χάσετε τα κιλά που σχεδόν σίγουρα πήρατε τις γιορτές, καλό είναι να αποφύγετε τις δίαιτες-εξπρές που είναι στη μόδα, επειδή δεν λειτουργούν και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα διαιτητικά χάπια, οι «detox» δίαιτες ​​και τα προϊόντα καταστολής της όρεξης δεν αποτελούν για γρήγορη λύση, σημειώνει ο καθηγητής Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του βρετανικού ΕΣΥ: Τα προϊόντα που κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς μπορούν να έχουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων διάρροιας και καρδιών προβλημάτων, προειδοποιεί.

Το να αποκτάς και πάλι τη φόρμα σου με ασφάλεια παίρνει χρόνο και απαιτεί σωστή διατροφή και άσκηση.

Ο καθηγητής προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους κοκτέιλ βιταμινών για τη γρήγορη αντιμετώπιση του hangover: Πέρυσι, το μοντέλο Kendall Jenner εισήχθη σε νοσοκομείο μετά από μια κακή αντίδραση σε μια θεραπεία για το hangover, που αποτελούνταν από αλατούχο διάλυμα, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες Β και βιταμίνη C. Σε ακραίες περιπτώσεις, η τακτική προσφυγή σε τέτοιες θεραπείες μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ηπατική βλάβη ή ακόμη και θάνατο λόγω τοξικά υπερβολικής δόσης βιταμίνης Α.

Ο καθηγητής Powis δήλωσε: «Θεραπείες για το hangover και δίαιτες-εξπρές απλώς δεν υπάρχουν και οποιοδήποτε προϊόν κάνει τέτοιος ισχυρισμούς στο ίντερνετ πιθανότατα προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος μας. Οι αποφάσεις του νέου έτους είναι μια σπουδαία στιγμή για να κάνουμε μια αλλαγή στη ζωή μας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα επιτυχίας να τα καταφέρουμε με χάπια διατροφής και τσάι αποτοξίνωσης – και όσοι τα δοκιμάζουν θα μπορούσαν να καταλήξουν να κάνουν περισσότερο κακό στον οργανισμό τους παρά καλό. Η απόφαση για απώλεια λίγων επιπλέον κιλών μετά τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί όταν γίνεται σταδιακά και με ασφάλεια».

Η Βρετανική Διαιτητική Ένωση (BDA) συμβουλεύει τους ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από δίαιτες που προωθούν ένα μαγικό συστατικό ή προϊόν για να λύσουν το πρόβλημα του βάρους τους, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους με οποιονδήποτε τρόπο. Κάθε δίαιτα που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους περισσότερο από 1 κιλό σωματικού λίπους την εβδομάδα είναι επίσης αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Και μην ξεγελιέστε από το γεγονός ότι κάποιες ίσως διαφημίζονται από celebrities – αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι.