Μια μυστηριώδης ιογενής πνευμονία έχει μολύνει δεκάδες ανθρώπους στην κεντρική Κίνα, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι μια επανεμφάνιση της επιδημίας του SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), σύμφωνα με δηλώσεις των υπεύθυνων υγείας της χώρας. Η γρίπη των πτηνών επίσης αποκλείστηκε ως αιτία και έρευνες για τις ακριβείς αιτίες των κρουσμάτων συνεχίζονται.

Συνολικά 59 κρούσματα έχουν αναφερθεί στην πόλη Oυxάν, επτά εκ των οποίων θεωρούνται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, καθώς μια επιδημία του δυνητικά θανατηφόρου ιού SARS σκότωσε περισσότερους από 700 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002-03, μετά την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Κίνα.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Oυxάν δήλωσε ότι 163 άτομα που είχαν επαφή με τους αρρώστους τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να εντοπιστεί ο ιός και η πηγή του.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπήρξε μετάδοση της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς εργάζονταν σε μια αγορά θαλασσινών στην πόλη, οδηγώντας τις Αρχές να απολυμάνουν την περιοχή.

Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ έχουν εγκαταστήσει συστήματα για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Oυxάν για πυρετό. Το Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει ότι νοσηλεύονται 16 ταξιδιώτες από την Oυxάν με συμπτώματα που μοιάζουν με πνευμονία, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να νοσούν από το άγνωστο στέλεχος του ιού. Η Σιγκαπούρη είχε επίσης ένα ύποπτο κρούσμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι έχει επίγνωση της κατάστασης και βρίσκεται σε επαφή με την κινεζική κυβέρνηση: «Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της ιογενούς πνευμονίας, πολλές από τις οποίες είναι πιο συχνές από τον SARS», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ξέσπασμα αυτής της επιδημίας, αμέσως μόλις έχει νεότερα στοιχεία και πληροφορίες», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.