Η προπόνηση και η ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου βελτιώνει την υγεία των αρτηριών του νέου δρομέα, κόβοντας περίπου τέσσερα χρόνια από την «αγγειακή ηλικία» τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου εξέτασαν 138 νέους δρομείς που επιχείρησαν να τρέξουν για πρώτη φορά τον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Μέσα σε έξι μήνες προπόνησης, οι αρτηρίες τους ανέκτησαν κάποιο μέρος της νεανικής τους ελαστικότητας, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, η αρτηριακή πίεσή τους έπεσε σαν να τους είχαν συνταγογραφηθεί χάπια.

Εκείνοι που ήταν σε λιγότερο καλή φυσική κατάσταση προηγουμένως, φάνηκαν να ωφελούνται περισσότερο. Οι μικρότερες δόσεις αερόβιας άσκησης είναι πιθανό να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Οι νέοι δρομείς χρειάστηκαν από τεσσεράμισι έως πεντέμισι ώρες, για να τρέξουν τα 42 χιλιόμετρα του μαραθωνίου. Οι δρομείς με προϋπάρχουσα αλλά μη διαγνωσμένα καρδιακά προβλήματα έχουν πεθάνει στο παρελθόν προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τον μαραθώνιο – αλλά είναι πολύ σπάνιο. Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Charlotte Manisty δήλωσε: «Οι άνθρωποι που έχουν καρδιακές παθήσεις ή άλλες ιατρικά προβλήματα πρέπει να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους, προτού αρχίσουν το τρέξιμο. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, τα οφέλη της άσκησης υπερτερούν κατά πολύ του πιθανού κινδύνου».

Η προπόνηση για τον μαραθώνιο θα πρέπει να ξεκινήσει μήνες νωρίτερα, αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση που τρέχετε. Θα πρέπει να αφήνετε ημέρες ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων, ώστε να επιτρέψετε στις αρθρώσεις και τους μύες να ανακάμπτουν και να δυναμώνουν. Επίσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες για την υγεία σας.

Όσον αφορά την άσκηση που χρειαζόμαστε όλοι οι ενήλικες ατά τη διάρκεια της εβδομάδας –ακόμη και αν δεν σκοπεύουμε να τρέξουμε μαραθώνιο- θα πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον ένα από τα εξής:

-150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία

-75 λεπτά έντονης άσκησης, όπως τρέξιμο ή ποδόσφαιρο

Θα πρέπει επίσης να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών -όπως κάμψεις, ασκήσεις κοιλιακών ή ασκήσεις με βάρη- τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.