Βρετανική μελέτη που έγινε μεταξύ διδύμων και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ophthalmology» έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο και από τους γενετικούς παράγοντες, όσον αφορά την εξέλιξη και τη σοβαρότητα του καταρράκτη, της συχνότερης αιτίας τύφλωσης των ηλικιωμένων, διεθνώς. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, έχουν μειωμένη ή έχουν τυφλωθεί λόγω καταρράκτη.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 1.000 ζεύγη διδύμων γυναικών, συσχετίζοντας τη διατροφή κάθε μίας με την πρόοδο του καταρράκτη της στην ηλικία περίπου των 60 ετών και, στη συνέχεια, ξανά μετά από δέκα έτη.
Στην αρχή της μελέτης, όσες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. Στο τέλος της έρευνας, μετά από μια δεκαετία, οι γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, είχαν 33% μικρότερη πρόοδο του καταρράκτη. Οι κληρονομικοί-γενετικοί παράγοντες υπολογίστηκε ότι επηρεάζουν σε πολύ μικρότερο βαθμό (35%) την εξέλιξη του καταρράκτη σε σχέση με τους διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες (65%). Έτσι, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τελικά οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο στην εξέλιξη του καταρράκτη από ό,τι είχε υποτεθεί.
Ο καταρράκτης εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία και «θολώνει» σταδιακά τον φακό του ματιού λόγω προϊούσας οξείδωσης. Το γιατί η βιταμίνη C εμποδίζει την πορεία του καταρράκτη παραμένει άγνωστο, αλλά πιθανόν να οφείλεται στο ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Το φυσικό υγρό το οποίο περιβάλλει τον φακό του ματιού, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η προσθήκη έξτρα βιταμίνης C μέσω των τροφών φαίνεται πως παρέχει πρόσθετη προστασία.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η προστατευτική δράση αφορά τις τροφές (π.χ. φρούτα και λαχανικά) και όχι τα διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη C. Δηλώνουν δε πως αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την εμφάνιση του καταρράκτη, πιθανώς είμαστε σε θέση να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του και να επιβραδύνουμε την επιδείνωσή του, τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.