Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, λήθαργο και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι. Τώρα, λοιπόν, σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, οι επιστήμονες διερευνούν το ενδεχόμενο να επηρεάζει επίσης τη γνωστική λειτουργία και τη νοητική απόδοση στους ηλικιωμένους.

Παλαιότερες μελέτες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στις επιπτώσεις της αφυδάτωσης στους νεότερους ηλικιακά- δίνοντας έμφαση σε όσους ασχολούνταν με τον αθλητισμού ή την άσκηση γενικότερα, όπου η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει την απώλεια πολλών υγρών.

Ωστόσο, ένα άλλο τμήμα του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην αφυδάτωση.

«Καθώς γερνάμε τα αποθέματα νερού στο σώμα μας μειώνονται λόγω ελάττωσης της μυϊκής μάζας, οι νεφροί μας καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικοί στη διατήρηση του νερού, ενώ τα σήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούν το αίσθημα της δίψας και μας παρακινούν να πιούμε νερού γίνονται αμβλύτερα» εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δρ Χίλαρι Μπέθανκορτ από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 2.506 συμμετεχόντων (1.271 γυναίκες και 1.235 άνδρες) άνω των 60 ετών, οι οποίοι έδωσαν δείγματα αίματος αλλά και πληροφορίες σχετικά με το τι κατανάλωσαν την ημέρα πριν την αιμοληψία.

Για να μετρήσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές εξέτασαν τη συγκέντρωση διάφορων ουσιών και ενώσεων, όπως νάτριο, κάλιο, γλυκόζη και άζωτο ουρίας αίματος, ενώ για να αξιολογήσουν τη γνωστική τους λειτουργία τούς υπέβαλαν σε διάφορα τεστ που αφορούσαν την λεκτική ευχέρεια, την ικανότητα συγκέντρωσης και την μνήμη εργασίας.

Βρέθηκε ένας συσχετισμός ανάμεσα στη σωστή ενυδάτωση και την καλή βαθμολογία στα τεστ γνωστικής λειτουργίας, όμως τα αποτελέσματα έγιναν λιγότερο σαφή όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν την ανάλυσή τους σε περισσότερες μεταβλητές.

«Όταν λάβαμε υπόψιν μας ηλικία, εκπαίδευση, διάρκεια ύπνου, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και κατάσταση διαβήτη και αναλύσαμε τα δεδομένα ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες, οι συσχετισμοί ανάμεσα στον βαθμό ενυδάτωσης και την πρόσληψη νερού ελαχιστοποιήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η δρ Μπέθανκορτ.

Μόνο το ότι οι γυναίκες έδειχναν να έχουν χειρότερη γνωστική απόδοση είτε σε κατάσταση αφυδάτωσης είτε σε κατάσταση υπερβολικής ενυδάτωσης φάνηκε αξιόλογο στους επιστήμονες μετά την προσαρμογή στους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους να μεριμνούν για τη σωστή ενυδάτωσή τους έτσι ώστε να μη θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα συμπτώματα τόσο της αφυδάτωσης όσο και την υπερβολικής ενυδάτωσης ώστε να προστατευθούν αναλόγως».