Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – ΑΙ) της Google θα μπορούσε να είναι καλύτερο στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού από τους ειδικούς ακτινολόγους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα εξέτασε τον υπολογιστή, ο οποίος δημιουργήθηκε από τους ειδικούς στην AI της Google, σε σύγκριση με τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, ενώ αμφότεροι εξέταζαν μαστογραφίες. Διαπίστωσε ότι η ΑΙ ήταν σε μεγάλο βαθμό εξίσου καλή όσο και οι άνθρωποι στην ανίχνευση περιπτώσεων καρκίνου του μαστού – και ότι ήταν πολύ καλύτερη στο να αποφεύγει να θεωρεί περιπτώσεις καρκίνου όσες δεν ήταν.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι παρόμοια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των ποσοστών ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, ο οποίος επηρεάζει μία στις οκτώ γυναίκες, αλλά και σε άλλα θέματα υγείας.

Η σύγκριση πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Πρόκειται για μια ακόμα έρευνα που δείχνει ότι η ΑΙ μπορεί να οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι ακτινολόγοι «χάνουν» περίπου το 20% των καρκίνων του στήθους στις μαστογραφίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και οι μισές γυναίκες λαμβάνουν μια λανθασμένα θετική διάγνωση.

Τα ευρήματα της μελέτης, που αφορούν τη μονάδα DeepMind AI της Alphabet Inc, η οποία συγχωνεύθηκε με την Google Health τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντιπροσωπεύουν σημαντική πρόοδο στη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, δήλωσε ο Mozziyar Etemadi, ενός από τους συν-συγγραφείς της, από το Northwestern Medicine του Σικάγο.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία περιελάμβανε ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και το NHS, το ΕΣΥ της Αγγλίας, εκπαίδευσε το σύστημα ΑΙ για τον εντοπισμό των καρκίνων του μαστού σε δεκάδες χιλιάδες μαστογραφίες. Στη συνέχεια, συνέκριναν την απόδοση του συστήματος με τα πραγματικά αποτελέσματα, σε ένα σύνολο 25.856 μαστογραφημάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο και 3.097 από τις ΗΠΑ.

Η μελέτη έδειξε ότι το σύστημα AI θα μπορούσε να εντοπίσει καρκίνους με παρόμοιο βαθμό ακρίβειας με ειδικευμένους ακτινολόγους, με μειωμένο ταυτόχρονα αριθμό λανθασμένων θετικών αποτελεσμάτων κατά 5,7% στην ομάδα μαστογραφιών από τις ΗΠΑ και κατά 1,2% στην ομάδα από τη Βρετανία. Μειώνει επίσης τον αριθμό των λανθασμένα αρνητικών αποτελεσμάτων, κατά 9,4% στην αμερικανική ομάδα και κατά 2,7% στη βρετανική.

Αυτές οι διαφορές αντικατοπτρίζουν τους τρόπους διάγνωσης των μαστογραφιών. Στις ΗΠΑ, μόνο ένας ακτινολόγος εξετάζει τα αποτελέσματα και οι εξετάσεις γίνονται κάθε ένα έως δύο χρόνια. Στη Βρετανία, οι εξετάσεις γίνονται κάθε τρία χρόνια και κάθε μία μαστογραφία εξετάζεται από δύο ακτινολόγους. Όταν διαφωνούν, ένας τρίτος καλείται να πει τη γνώμη της.