Το να βάζει κάποιος την ευτυχία ως στόχο της ζωής του θα μπορούσε στην πραγματικότητα να τον οδηγήσει στη δυστυχία – τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ φοιτητών που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε ότι εκείνοι που αποτιμούσαν την ευτυχία ως κάτι εξαιρετικά πολύτιμο έτειναν να εμφανίζουν μεγαλύτερα σημάδια κατάθλιψης.
«Όταν εκτιμάτε την ευτυχία πάρα πολύ, είστε δίνετε μεγάλη προσοχή στα συναισθήματά σας και επίσης παλεύετε για να τα ρυθμίσετε με καλό τρόπο», δήλωσε η Δρ Julia Vogt, συν-συγγραφέας της έρευνας, από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ.
Η ομάδα πίσω από τη μελέτη λέει ότι παρόμοια σχέση μεταξύ υπερβολικής αποτίμησης της ευτυχίας και συμπτωμάτων κατάθλιψης είχε βρεθεί προηγουμένως στις ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν σαφές εάν η τάση θα ίσχυε και αλλού. «Το βρήκα εντυπωσιακό – οι άνθρωποι που θέλουν να είναι ευτυχισμένοι είναι στην πραγματικότητα αυτοί που δεν είναι ευτυχισμένοι», δήλωσε η καθηγήτρια.
Η Δρ Vogt και οι συνεργάτες της παρουσίασαν σε 151 φοιτητές και φοιτήτριες μια σειρά ερωτήσεων online. Αυτές εξέταζαν τη στάση τους σε διάφορα θέματα – πόσο εκτιμούσαν την ευτυχία, πόσο τους επηρέαζαν τα συναισθήματά τους, πόσο εύκολο τους ήταν να βάλουν τα συναισθήματά της στην άκρη και το επίπεδο συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Happiness Studies, αποκαλύπτουν ότι όσοι αποτιμούσαν την ευτυχία περισσότερο, είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα συμπτώματα κατάθλιψης.
Ενώ η Δρ Vogt είπε ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το κυνήγι της ευτυχίας προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης, είπε ότι ήταν ένα εύλογο συμπέρασμα. Η σχέση ανάμεσα στην εκτίμηση της ευτυχίας και στα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν περιοριζόταν σε εκείνους με κλινική κατάθλιψη. Ωστόσο, η μελέτη έχει περιορισμούς – συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι αφορούσε περισσότερες γυναίκες και ότι δεν λάμβανε υπόψη την υγεία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, αν και όλοι ήταν νέοι και φοιτητές.