Η οικονομική ευημερία μπορεί να προσφέρει σχεδόν μια δεκαετία επιπλέον χωρίς σοβαρές ασθένειες στη ζωή ενός ανθρώπου, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL): όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσοι είναι πλουσιότεροι τείνουν να ζουν περισσότερο μακριά από ασθένειες και αναπηρίες, σε σχέση με τους φτωχότερους.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 25.000 ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω στις ΗΠΑ και την Αγγλία. Στα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Gerontology, σημειώνουν ότι ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής στις δύο χώρες, ο πλούτος είχε σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων τους.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι στην ηλικία των 50 ετών, οι πλουσιότεροι άνδρες στην Αγγλία και τις ΗΠΑ ζούσαν για επιπλέον 31 χρόνια με καλή υγεία, σε σύγκριση με περίπου 22 έως 23 χρόνια για όσους ανήκουν στην οικονομικά ασθενέστερη ομάδα. Αντίστοιχα, οι πλουσιότερες γυναίκες 50 ετών στις ΗΠΑ και στην Αγγλία ζούσαν για επιπλέον 33 χρόνια με καλή υγεία – οι φτωχότερες για 24 ή 25 χρόνια.
Τα στοιχεία για τη μελέτη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται το 2002 και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία τουλάχιστον, ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της υγείας τους.
«Οι ανισότητες στην υγιή διάρκεια ζωής υπάρχουν και στις δύο χώρες και έχουν παρόμοιο μέγεθος», ανέφεραν οι ερευνητές: «Και στις δύο χώρες οι προσπάθειες για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας θα πρέπει να στοχεύουν άτομα από μειονεκτούσες κοινωνικοοικονομικές ομάδες».
H Δρ Paola Zaninotto, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι ένας χρήσιμος δείκτης για την υγεία, η ποιότητα ζωής καθώς γερνάμε είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Μετρώντας το υγιές προσδόκιμο ζωής, μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των ετών ζωής που διανύουμε σε καλή κατάσταση υγείας ή χωρίς αναπηρία. Η μελέτη μας συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στην κατανόηση των ανισοτήτων στην προσδοκώμενη κατάσταση υγείας μεταξύ Αγγλίας και ΗΠΑ, όπου τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ διαφορετικά».
Τα ευρήματα ακολουθούν τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS), το οποίο αποκάλυψε ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Βρετανίας θεωρούν ότι ο πλούτος τους αναπτύσσεται σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τους φτωχότερους.
Μεταξύ 2016 και 2018, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο συνολικός πλούτος του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 13 τοις εκατό σε 14,6 τρισεκατομμύρια λίρες στερλίνες, με την αύξηση των τιμών των ακινήτων και τα συνταξιοδοτικά δοχεία που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών.
Εν τω μεταξύ, το πλουσιότερο δέκατο του πληθυσμού είδε τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 11%, ενώ οι φτωχότεροι βιώνουν κέρδος 3%.