Το τάι τσι είναι μια αρχαία κινεζική πρακτική, που χαρακτηρίζεται από αργές, απαλές και ρέουσες κινήσεις, οι οποίες βελτιώνουν την αντοχή, την ισορροπία και την αναπνοή, διευκολύνοντας τη χαλάρωση του σώματος και του νου. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες το τάι τσι οδηγεί σε βελτίωση, μερικές φορές μάλιστα σημαντική, στη σωματική κατάσταση και στη μυική δύναμη. Όσοι κάνουν τάι τσι, μπορούν να περπατήσουν πιο γρήγορα και να σκύψουν καλύτερα και γενικά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Ακόμη, φαίνεται να βοηθά και ορισμένους ασθενείς με παθήσεις των πνευμόνων, της καρδιάς, ακόμη και με καρκίνο του μαστού.
Νεότερη έρευνα του Tufts University έδειξε ότι το τάι τσι μπορεί να κάνει περισσότερα από την αερόβια άσκηση για την μείωση του χρόνιου πόνου στην ινομυαλγία. Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, διάχυτη ευαισθησία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου και του συναισθήματος.
Η μελέτη έγινε σε 226 άτομα που είχαν ινομυαλγία για 9 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 52 χρόνια. Η πλειοψηφία ήταν γυναίκες και το 61% λευκές. Κανένας δεν είχε δοκιμάσει τάι τσι ή άλλου είδους εναλλακτική θεραπεία τους προηγουμένους 6 μήνες.
Όταν άρχισε η μελέτη οι ασθενείς έδωσαν πληροφορίες για τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματά τους, όπως ένταση του πόνου, ικανότητα κίνησης, κούραση, κατάθλιψη, άγχος και ευεξία. Στη συνέχεια, οι ασθενείς τοποθετήθηκαν τυχαία για 24 εβδομάδες είτε σε ομάδα αερόβιας είτε σε ομάδα τάι τσι.
Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων σε τακτικά διαστήματα. Το διάστημα αυτό οι ασθενείς συνέχιζαν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και επισκέπτονταν τακτικά τον γιατρό. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ, έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν κάποιου βαθμού ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά οι βελτιώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες στις ομάδες του τάι τσι στο τέλος των 24 εβδομάδων ενώ κανένας από τους ασθένειές που έκαναν τάι τσι δεν ανέφερε ανεπιθύμητες ενέργειες ή επιπλοκές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μέθοδος θα μπορούσε να θεωρηθεί θεραπευτική επιστημονική επιλογή στον έλεγχο της ινομυαλγίας.