Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού που έχει προκαλέσει ήδη 17 νεκρούς στη χώρα, οι κινεζικές αρχές αποκλείουν τις μαζικές συγκοινωνίες στη Ουχάν όπου πρωτοεμφανίστηκε, αλλά και στη γειτονική Χουαγκάνγκ. Τα δρομολόγια αεροπλάνων και τρένων από και προς τις δύο πόλεις έχουν ακυρωθεί, όπως και εκείνα λεωφορείων, πλοίων, ακόμη και του μετρό.

Η Ουχάν είναι μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ ο πληθυσμός της Χουαγκάνγκ φτάνει τα 7 εκατομμύρια.

Υπάρχουν περισσότερες από 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ο οποίος έχει εξαπλωθεί πλέον και σε άλλες χώρες. Πολλά κράτη έχουν ανακοινώσει ότι θα ελέγχουν τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα για σημάδια της λοίμωξης.

Η Ουχάν βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας και πιστεύεται ότι είναι το σημείο προέλευσης του ιού. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί ότι δεν πρέπει να φύγουν από την πόλη, σε μια περίοδο που εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα για τις επερχόμενες αργίες για τον εορτασμό του Νέου Έτους.

Όλες οι πτήσεις από την Ουχάν έχουν ανασταλεί, αν και πραγματοποιούνται ακόμη μερικές προς την πόλη. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν μόνες τους την προσωρινή παύση των πτήσεων προς και από την Ουχάν.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν να λειτουργούν από το πρωί της Πέμπτης, αφήνοντας άδειους τους κανονικά πολυσύχναστους σταθμούς. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν σχεδόν αδειάσει, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να προμηθευτούν ό,τι μπορούν: Είχαν ήδη ειδοποιηθεί να αποφύγουν τα μέρη με κόσμο και να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν να φοράνε όλοι ιατρική μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Τα τουριστικά αξιοθέατα και τα ξενοδοχεία αναστέλλουν δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας, ενώ οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και τα θέατρα ακύρωναν εκθέσεις και παραστάσεις.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δημοσίευσε λεπτομέρειες για τα 17 θύματα: Το νεότερο θύμα ήταν 48 και το μεγαλύτερο ήταν το 89. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικιωμένοι και υπέφεραν από άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης.