Η Κίνα διευρύνει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στην επαρχία Χουμπέι -το κέντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού-, καθώς ο αριθμός των νεκρών έφθασε επισήμως τους 26, ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Η καραντίνα θα επηρεάσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της επαρχίας, της Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

Ένας ασθενής με κορωναϊό πέθανε στην κοντινή επαρχία Χεμπέι – ο πρώτος θάνατος έξω από τη Χουμπέι – και αργότερα άλλος ένας θάνατος επιβεβαιώθηκε στη βορειοανατολική επαρχία Χιλονγκγιάνγκ: αυτή η επαρχία συνορεύει με τη Ρωσία και απέχει περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα από την Ουχάν.

Σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν ως τώρα 830 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ένας μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπάρχουν και εκτός της Κίνας, σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί διαφέρουν από πόλη σε πόλη – αν και πολλά μέρη έχουν αναστείλει τις υπηρεσίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η Ουχάν βρίσκεται σε καραντίνα: λεωφορεία και μετρό δεν λειτουργούν, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις και τα αεροπορικά δρομολόγια από την πόλη.

Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα πρέπει να φύγουν από την πόλη και έχουν αναφερθεί έλεγχοι από τις Αρχές και μπλόκα στους δρόμους.

Οι Αρχές στο Πεκίνο και η Σαγκάη ζήτησαν επίσης από τους κατοίκους που επιστρέφουν από την περιοχή να παραμείνουν στο σπίτι για 14 ημέρες, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Επίσης, έχουν κλείσει για το κοινό σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα όπως η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και ένα τμήμα του Σινικού Τείχους και έχουν ακυρωθεί σημαντικές δημόσιες εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως.

Στη Σαγκάη, το Disney Resort δήλωσε ότι «κλείνει προσωρινά για να βοηθήσει στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας» ενώ τα McDonalds έκλεισαν τα καταστήματά τους σε πέντε πόλεις της Χουμπέι.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, δεν χαρακτήρισε τον ιό ως «κατάσταση έκτακτη ανάγκη», εν μέρει λόγω του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων έξω από την Κίνα. «Μπορεί ωστόσο να γίνει», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.