Ο αριθμός θυμάτων από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα αυξήθηκε στους 81, με σχεδόν 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang επισκέφθηκε την Ουχάν, το κέντρο της επιδημίας, ενώ η εθνική αργία για το νέο έτος παρατάθηκε επισήμως κατά τρεις ημέρες έως την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωσή του ιού.

Η Ουχάν παραμένει αποκλεισμένη σε καραντίνα και αρκετές άλλες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι έχουν επιβάλει απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, βρίσκεται στο Πεκίνο, για να συζητήσει για το ξέσπασμα της επιδημίας με την κινεζική κυβέρνηση και ειδικούς στον τομέα της υγείας.

Τουλάχιστον 44 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, αλλά και της Γαλλίας. Ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει θάνατοι έξω από την Κίνα.

Ο κορωναϊός προκαλεί σοβαρή οξεία αναπνευστική λοίμωξη και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που κατέληξαν ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.

Στην πόλη των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι μετακινήσεις και έχει απαγορευτεί η κίνηση οχημάτων στους δρόμους, πέρα από τα απολύτως απαραίτητα. Η τοπική κυβέρνηση της Ουχάν ανακοίνωσε ότι κανείς από την πόλη δεν είχε εγκαταλείψει την Κίνα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, περίπου 4.096 κάτοικοι βρίσκονται ακόμη έξω από τη χώρα.

Εξαιτίας της κατάστασης έχουν κατακλυστεί τα νοσοκομεία της Ουχάν. Δύο νέα προκατασκευασμένα νοσοκομεία ετοιμάζονται στην πόλη, ενώ τα εργοστάσια σπεύδουν να παράγουν μάσκες και προστατευτικές στολές: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επαγγελματίες υγείας έχουν αναλάβει δράση για την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπείας του ιού σε όλη την επαρχία που ξέσπασε η επιδημία.

Πάντως, ο δήμαρχος της πόλης Zhou Xianwang δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και προειδοποίησε ότι περίπου πέντε εκατομμύρια ταξιδιώτες έφυγαν από την πόλη πριν από την καραντίνα για τις αργίες του νέου έτους.

Οι εορτασμοί για τη νέα χρονιά ωστόσο μετριάστηκαν σε όλη τη χώρα και τέσσερις μεγάλες πόλεις -το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Σιάν και η Τιεντσίν- έχουν απαγορεύσει τα δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων. Η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο έχει κλείσει για τους τουρίστες, όπως και ένα τμήμα του Σινικού Τείχους.