Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο κίνδυνος για μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως διαταραχές της λειτουργίας καρδιάς και πνευμόνων, λοιμώξεις και καθυστερημένη ή μειωμένη επούλωση πληγών είναι υψηλότερος για τους καπνιστές συγκριτικά με τα άτομα που δεν καπνίζουν.

Οι καπνιστές όμως που σταμάτησαν το κάπνισμα  περίπου 4 εβδομάδες ή περισσότερο πριν από τη χειρουργική επέμβαση έχουν μικρότερο κίνδυνο περιπλοκών και καλύτερα αποτελέσματα 6 μήνες μετά. Οι ασθενείς που σταμάτησαν το κάπνισμα πριν την επέμβαση, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές όταν υποβληθούν σε αναισθησία σε σύγκριση με τους ενεργούς καπνιστές.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αυστραλία και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αναισθησιολόγων (WFSA), και σύμφωνα με τα ευρήματα, έπειτα από 4 εβδομάδες χωρίς καπνό βελτιώνονται τα αποτελέσματα υγείας κατά 19% ενώ, είναι πολύ καλύτερη η ροή αίματος σε όλο το σώμα σε βασικά όργανα.

Όπως ανέφερε ο δρ Vinayak Prasad, επικεφαλής της Μονάδας “No Tobacco” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρά πλεονεκτήματα που οδηγούν ως προς την αναβολή μιας χειρουργικής επέμβασης μικρής ή μη επείγουσας ανάγκης με στόχο να δοθεί στους ασθενείς η ευκαιρία να σταματήσουν το κάπνισμα πριν από αυτήν».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες:

-Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που υπάρχουν στα τσιγάρα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση.

-Ο καπνός καθιστά δύσκολη την ροή του κατάλληλου ποσοστού αέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετα-χειρουργικών επιπλοκών στους πνεύμονες.

-Το κάπνισμα μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης στην περιοχή του τραύματος.

-Ακόμα και μόνο ένα τσιγάρο είναι ικανό να μειώσει την ικανότητα του σώματος να διοχετεύσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επούλωση των πληγών έπειτα από χειρουργική επέμβαση.

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να συμπεριλάβουν προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαιδευτικές εκστρατείες στα συστήματα υγείας τους για τη διάδοση της γνώσης και την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα