Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν πεθάνει ως τώρα στην Κίνα από τον νέο κοροναϊό, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 4.500. Οι αρχές του Πεκίνου μάλιστα επιβεβαίωσαν ότι πέθανε ένας 50χρονος άνδρας – ο πρώτος θάνατος που καταγράφηκε στην κινεζική πρωτεύουσα.

Μετά την «αποβίβαση» του ιού στη Γαλλία, όπου έχουν καταγραφεί τρία κρούσματα, και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας από τη Βαυαρία νοσηλεύεται μολυσμένος από τον ιό, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.

Για να αποφύγει την εξάπλωση του ιού, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σχέδια για μείωση των διασυνοριακών μετακινήσεων μεταξύ της πόλης και της ηπειρωτικής Κίνας: Τα δρομολόγια τρένων και πλοίων που διασχίζουν τα σύνορα θα ανασταλούν, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam, φορώντας μάλιστα ιατρική μάσκα στο πρόσωπό του.

Ο ιός ως τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Κίνα και σε τουλάχιστον 16 χώρες παγκοσμίως. Αρκετές ξένες κυβερνήσεις χωρών με μεγάλο αριθμό πολιτών στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο εκκένωσης των πολιτών τους – η Ιαπωνία αναμένεται να στείλει πτήση τσάρτερ σήμερα κιόλας.

Η Ουχάν, καθώς και η ευρύτερη επαρχία Χουμπέι, παραμένουν σε καραντίνα, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Οι ιατρικές μάσκες για το κοινό είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένες κινεζικές πόλεις.

Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων που έχει επιβεβαιώσει η Κίνα ανήλθε στα 4.515 στις 27 Ιανουαρίου, από 2.835 την προηγούμενη ημέρα. Ο ιός προκαλεί οξεία αναπνευστική λοίμωξη και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι. Τα πρώτα θύματα ήταν κυρίως ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα, αλλά λίγες λεπτομέρειες έχουν δοθεί σχετικά με τις δεκάδες θανάτους που επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Συνολικά, 60 άτομα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νέος κοροναϊός θεωρείται ότι έχει προέλθει από παράνομα μεταφερόμενο άγριο ζώο σε υπαίθρια αγορά της Ουχάν και μεταδόθηκε στους ανθρώπους. Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά την περίοδο επώασής του, προτού εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα στον ασθενή. Αυτό τον ξεχωρίζει από άλλους, όπως o SARS και ο Έμπολα και κάνει πολύ πιο δύσκολο τον περιορισμό του.

Τι γίνεται στην Ελλάδα
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα του ιού στη χώρα μας. Από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών. Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»