Τους 170 έφτασαν οι νεκροί από την επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα, ενώ ένα κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στο Θιβέτ σημαίνει ότι ο επικίνδυνος ιός έχει φθάσει πλέον σε κάθε επαρχία της ηπειρωτικής Κίνας. Οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές ανέφεραν ότι στις 29 Ιανουαρίου υπήρχαν 7.711 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, ενώ ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 15 άλλα κράτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει εκ νέου για να εξετάσει και πάλι εάν ο ιός αποτελεί παγκόσμια έκτακτη κατάσταση για την υγεία: «Τις τελευταίες μέρες, η εξάπλωση του ιού, ειδικά σε ορισμένες χώρες και ιδιαίτερα η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μας ανησυχεί», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Αναφερόταν στη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, όπου υπήρξαν λοιμώξεις ανθρώπων που κόλλησαν τον ιό από άλλους που είχαν βρεθεί στην Κίνα.

«Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί εκτός Κίνας παραμένουν σχετικά μικροί, υπάρχει το ενδεχόμενο ενός πολύ μεγαλύτερου ξεσπάσματος της επιδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Οι ερευνητές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για την προστασία των ανθρώπων από τον ιό. Ένα εργαστήριο στην Καλιφόρνια σχεδιάζει να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους ενός πιθανού εμβολίου μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Στην πόλη Ουχάν που βρίσκεται σε καραντίνα βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες απομάκρυνσης ξένων υπηκόων που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη και να επιστρέψουν στις χώρες τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να απομονώσουν όλους τους επαναπατριζόμενους υπηκόους τους για δύο εβδομάδες, ώστε να τους παρακολουθήσουν για τυχόν συμπτώματα και να αποφύγουν οποιαδήποτε μόλυνση.

Σε άλλα σχετικά νέα:

-Ένα κρουαζιερόπλοιο που μεταφέρει 6.000 επιβάτες παραμένει ακινητοποιημένο κοντά στη Ρώμη, καθώς ένα ζευγάρι από το Χονγκ Κονγκ εμφάνισε πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα – κρατούνται απομονωμένοι στο πλοίο ενώ τους γίνονται εξετάσεις

-Η Ρωσία έκλεισε τα ανατολικά της σύνορα με την Κίνα, που φτάνουν τα 4.300 χιλιόμετρα

-Η Ινδία έχει επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του ιού στο έδαφός της – πρόκειται για φοιτητή που σπουδάζει στην Ουχάν.