Καθώς το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού εξαπλώνεται πέρα από τα σύνορα της Κίνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ο κύριος λόγος δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, αλλά αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Η ανησυχία του Οργανισμού είναι ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε χώρες με λιγότερο αποτελεσματικά εθνικά συστήματα υγείας.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνιστούν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην Κίνα. Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε προειδοποίηση επιπέδου τέσσερα -αφού προηγουμένως παρότρυνε τους Αμερικανούς να «αναθεωρήσουν» κάθε ταξίδι στην Κίνα- και ανέφερε ότι οι πολίτες που βρίσκονται στην Κίνα «θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναχώρησής τους».

Η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε ότι ετοιμάζει ναυλωμένες πτήσεις για να φέρει πίσω στη χώρα κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι όπου ξέσπασε ο ιός και οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό «το δυνατόν συντομότερο». Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτό γίνεται εξαιτίας των «πρακτικών δυσκολιών» που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι πολίτες στο εξωτερικό – αρκετές χώρες ακυρώνουν τις πτήσεις για την Κίνα, ενώ και οι Κινέζοι τουρίστες αντιμετωπίζονται συχνά ως πιθανοί φορείς του ιού.

Τουλάχιστον 213 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Κίνα από τον ιό, κυρίως στην επαρχία Χουμπέι, ενώ υπάρχουν σχεδόν 10.000 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ υπάρχουν 98 κρούσματα σε 18 άλλες χώρες, αλλά όχι θάνατοι.

Οι περισσότερες ασθενείς εκτός Κίνας είναι άνθρωποι που βρίσκονταν στην Ουχάν, την πόλη της επαρχίας Χουμπέι όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. Σε οκτώ όμως περιπτώσεις -στη Γερμανία, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και τις Ηνωμένες Πολιτείες- ασθενείς μολύνθηκαν από άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Δρ Tedros χαρακτήρισε τον ιό ως ένα «πρωτοφανές ξέσπασμα» που αντιμετωπίζεται με μια «πρωτοφανή αντίδραση». Εξαίρεσε τα έκτακτα μέτρα που έχουν λάβει οι κινεζικές Αρχές και σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιορίσουμε το εμπόριο ή τα ταξίδια προς την Κίνα.

Ωστόσο, διάφορες χώρες κλείνουν τα σύνορα με τη χώρα ή ακυρώσουν τις πτήσεις προς τα εκεί, ενώ μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Ikea, τα Starbucks και η Tesla έχουν κλείσει τα καταστήματα και τα γραφεία τους.

Τι θα συμβεί όμως εάν ο ιός βρεθεί σε μια χώρα που δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει; Πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν τα εργαλεία εντοπισμού ή περιορισμού του ιού. Ο φόβος είναι ότι θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος για αρκετό καιρό και να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα: αν και πρόκειται για ασθένεια που εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο μήνα, υπάρχουν ήδη χιλιάδες κρούσματα.

Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε φορές στο παρελθόν:

– Για τη γρίπη των χοίρων, το 2009: Ο ιός H1N1 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο το 2009, σκοτώνοντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους

– Για την πολιομυελίτιδα, το 2014: Αν και βρεθήκαμε πιο κοντά από ποτέ στην εξάλειψή της το 2012, τα κρούσματα αυξήθηκαν το 2013

– Για τον ιό Ζίκα, το 2016: Μετά την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας σε Νότια και Βόρεια Αμερικής

– Για τον ιό Έμπολα, το 2014 και το 2019: Την πρώτη φορά, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό διήρκεσε από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2016, καθώς περίπου 30.000 άνθρωποι μολύνθηκαν και περισσότεροι από 11.000 πέθαναν στη Δυτική Αφρική. Μια δεύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναγγέλθηκε πέρυσι για το νέο ξέσπασμα του ιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό