Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πρώτη θεραπεία για την αλλεργία των παιδιών στους ξηρούς καρπούς. Το φάρμακο AR101 ή Palforzia χρησιμοποιεί από του στόματος ανοσοθεραπεία, δίνοντας στα παιδιά μικροσκοπικές αλλά αυξανόμενες ποσότητες πρωτεΐνης αραχίδων σε μια περίοδο έξι μηνών υπό ιατρική παρακολούθηση. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, οι χρήστες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν ημερήσια δόση για να είναι σε θέση να ανέχονται την ακούσια έκθεση.

Το φάρμακο δεν προσφέρει ολοκληρωτική θεραπεία και οι κατασκευαστές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος μιας δυνητικά θανατηφόρας αλλεργικής αντίδρασης παραμένει, οπότε οι άνθρωποι με αλλεργία θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους.

Οι ξηροί καρποί είναι το πιο συνηθισμένο αλλεργιογόνο τρόφιμο και τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των τροφικών αλλεργιών σε όλο τον Δυτικό κόσμο.

Ενώ κλινικές δοκιμές για την απευαισθητοποίηση ασθενών με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς έχουν πραγματοποιηθεί και σε παλιότερες περιόδους στις ΗΠΑ και αλλού, το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το πρώτο που εγκρίνεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το φάρμακο έχει υποβληθεί για έγκριση και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόφαση να αναμένεται να εκδοθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Το Palforzia, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 4 και 17 ετών, έχει τη μορφή σκόνης, η οποία ψεκάζεται πάνω στα τρόφιμα.

Πέρυσι, επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου ανέφεραν ότι η από του στόματος ανοσοθεραπεία προσέφερε «προστασία αλλά όχι ολοκληρωτική γιατρειά» από την αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, ενώ η θεραπεία ήταν αποτελεσματική μόνο όσο οι ασθενείς συνεχίζουν να λαμβάνουν μικρές ποσότητες του αλλεργιογόνου για όλη τους τη ζωή.