Ένα πειραματικό εμβόλιο που θα μπορούσε να προστατεύει τους ανθρώπους από τον ιό HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS, φαίνεται ότι τελικώς δεν είναι αποτελεσματικό. Η κλινική δοκιμή του HVTN 702 σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στη Νότιο Αφρική θα σταματήσει, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν εμπόδισε τη μόλυνση από τον HIV.

Οι ειδικοί εξέφρασαν «βαθιά απογοήτευση» για το γεγονός, αλλά πρόσθεσαν ότι η αναζήτηση για ένα προληπτικό εμβόλιο κατά του HIV θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτού του είδους τα εμβόλια δεν περιέχουν τον ιό και συνεπώς δεν δημιουργούν οποιονδήποτε κίνδυνο για το άτομο που εμβολιάζεται.

Το εμβόλιο ήταν μια νέα εκδοχή του πρώτου υποψήφιου εμβολίου κατά του HIV που έδειξε ότι παρέχει κάποια προστασία από τον ιό στην κλινική δοκιμή RV144 που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού και το εμβόλιο έχει προσαρμοστεί σε εκείνο που είναι πιο κοινό στη Νότια Αφρική, μια χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον HIV στον κόσμο. Υπήρχαν μεγάλες ελπίδες ότι το εμβόλιο θα ήταν αποτελεσματικό και θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε να προστατεύει και από άλλα στελέχη του HIV.

Οι εθελοντές έλαβαν τυχαία είτε το κανονικό εμβόλιο είτε εικονικό φάρμακο. Όμως τα προκαταρκτικά στοιχεία της κλινικής δοκιμής έδειξαν ότι μολύνθηκαν με HIV 129 απ’ όσους έκαναν το εμβόλιο και 123 που έλαβαν το πλασίμπου.

Ο Δρ Anthony Fauci, εκ των ερευνητών, δήλωσε: «Ένα εμβόλιο κατά του HIV είναι απαραίτητο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας και ελπίζαμε ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά δυστυχώς δεν είναι αποτελεσματικό. Η έρευνα συνεχίζεται σε άλλες κατευθύνσεις για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV, το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί».

Αυτή τη στιγμή υπάρχει θεραπεία με φάρμακα που προστατεύει από τον HIV (PrEP, Pre-Exposure Prophylaxis, δηλαδή Προφύλαξη Πριν την Έκθεση), αλλά σε αντίθεση με ένα εμβόλιο πρέπει να λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και καθημερινά, ενώ συστήνεται μόνο για ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Σε χώρες όπου αυτή η θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη, η μόνη αποτελεσματική πρόληψη παραμένει η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή η αποχή.

Επίσης, οι πρόσφατες αντιρετροϊκές θεραπείες έχουν επεκτείνει εντυπωσιακά το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων με HIV, το οποίο είναι πλέον σχεδόν όσο και όσων δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό.