Με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να γίνεται δυσκολότερο να μαθαίνουμε νέα πράγματα ή να θυμόμαστε αριθμούς τηλεφώνων ή γενέθλια ή άλλα σημαντικά στοιχεία που παλαιότερα δεν είχαμε πρόβλημα να ανακαλούμε στη μνήμη μας. Όσο μεγαλώνουμε οι δομές του εγκεφάλου, που ευθύνονται για την ταξινόμηση και ανάκληση της μνήμης, όπως επίσης και για άλλες γνωσιακές λειτουργίες είναι δυνατόν να υφίστανται αλλοιώσεις που μειώνουν τις δυνατότητες τους.
Για την καλύτερη λειτουργία του οι επιστήμονες συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας όσο το δυνατόν περισσότερο, να ξοδεύουμε χρόνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να ελέγχουμε το στρες, να κοιμόμαστε αρκετά και καλά, να τρώμε σωστά, να ασκούμαστε τακτικά, να φροντίζουμε την υγεία μας ώστε να μην έχουμε υψηλή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία, υψηλή κακή χοληστερόλη αίματος.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένες συνήθειες, όπως είναι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και το πολύ κάπνισμα, επιδρούν αρνητικά σε μερικές εγκεφαλικές περιοχές, όμως μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές κατά πόσον επηρεάζεται η ηλικία του εγκεφάλου από αυτές.
Τώρα, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξε ότι όσοι καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ καθημερινά έχουν πιο γερασμένο εγκέφαλο σε σχέση με όσους καπνίζουν και πίνουν λιγότερο ή καθόλου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Άρθουρ Τόγκα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, συνδύασαν μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μαγνητική τομογραφία, για να μελετήσουν 17.308 άτομα ηλικίας 45 έως 81 ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι καθημερινοί καπνιστές είχαν κατά μέσον όρο μεγαλύτερη βιολογική ηλικία εγκεφάλου.
Για κάθε χρόνο που κάποιος κάπνιζε ένα πακέτο την ημέρα, η ηλικία του εγκεφάλου του αύξανε κατά 0,03 χρόνια. Αντίστοιχα, για κάθε έξτρα χρόνο με καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, η ηλικία του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερη κατά 0,02 χρόνια.
Με άλλα λόγια, το κάπνισμα γερνά τον εγκέφαλο περισσότερο απ’ ό,τι το αλκοόλ. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι, πέρα από το κάπνισμα και το αλκοόλ, υπάρχουν και άλλοι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ηλικία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου.