Ο θάνατος του κινέζου γιατρού που προσπάθησε να προειδοποιήσει για το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές κλίμα δημόσιας οργής και θλίψης στην Κίνα. Ο Li Wenliang πέθανε από τον ιό ενώ νοσηλευόταν στην Ουχάν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο έστειλε ένα μήνυμα σε συναδέλφους γιατρούς που προειδοποιούσε για έναν νέο ιό που πίστευε ότι έμοιαζε με τον SARS – έναν άλλο θανατηφόρο κοροναϊό. Όμως οι αστυνομικές Αρχές του ζήτησαν να «σταματήσει να κάνει ψευδή σχόλια» και διενεργήθηκε έρευνα εις βάρος του για διασπορά «φημών».

Η είδηση για το θάνατό του δημιούργησε κύμα θλίψης στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο όμως γρήγορα μετατράπηκε σε θυμό. Υπάρχουν ήδη κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του ιού και ότι αρχικά προσπάθησε να κρατήσει μυστικό την ύπαρξή.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει παραδεχθεί προηγουμένως «ανεπάρκειες και ελλείψεις» στην αντίδρασή της στον ιό, ο οποίος έχει ήδη σκοτώσει 636 άτομα και μολύνει 31.161 στην ηπειρωτική Κίνα.

Σε άλλα νέα σχετικά με τον ιό, έχουν εντοπιστεί 61 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται στη Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία, σε καραντίνα εδώ και δύο εβδομάδες. Το Sea Diamond μεταφέρει 3.700 επιβάτες και πλήρωμα – οι έλεγχοι ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε ότι ένας 80χρονος επιβάτης από το Χονγκ Κονγκ ήταν θετικός στον ιό. Ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο, το The World Dream, βρίσκεται επίσης σε καραντίνα, στο Χονγκ Κονγκ, καθώς 8 άτομα που υπήρξαν επιβάτες του διαγνώστηκαν με τον ιό. Ωστόσο, κανείς από τους 3.600 επιβάτες δεν φαίνεται να είναι θετικός προς το παρόν.

Ένα νεογέννητο μόλις 30 ωρών είναι η πιο μικρή ηλικιακά περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό μέχρι στιγμής. Το μωρό γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας. Η μητέρα του είχε διαγνωστεί με τον ιό προτού γεννήσει, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν το νεογνό κόλλησε τον ιό ενώ ακόμη ήταν στη μήτρα ή μετά τον τοκετό, εξαιτίας της στενής επαφής με τη μητέρα του. Ως τώρα, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και υπό διαρκή παρακολούθηση.