Οι γυναίκες που δεν είναι ικανοποιημένες από το μέγεθος του στήθους τους είναι πολλές, όμως το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτή τη δυσαρέσκεια δεν είναι θέμα αισθητικής: σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτές οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανόν να εξετάζονται προληπτικά για καρκίνο του μαστού.

Mια έρευνα σε 18.000 γυναίκες από 40 χώρες διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα δεν είναι ικανοποιημένα από το μέγεθος που έχει το στήθος τους: μόνο το 29% είναι ευχαριστημένες, ενώ το 48% επιθυμεί να ήταν μεγαλύτερα και το 23% επιθυμεί να ήταν μικρότερα. Όμως το πρόβλημα που προκύπτει από αυτά τα στοιχεία δεν είναι θέμα αισθητικής.

Ο καθηγητής Viren Swami από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin δήλωσε: «Η δυσαρέσκεια για το μέγεθος του μαστού έχει συνέπειες στην υγεία και την ψυχολογική ευεξία. Εάν μπορούμε να κάνουμε τις γυναίκες να αισθάνονται πιο χαρούμενες με το στήθος τους, θα έχουν σημαντικά οφέλη».

Πέρα από τις επιπτώσεις στην εικόνα του σώματος, η έρευνα έδειξε ότι αν οι γυναίκες είναι δυσαρεστημένες με το στήθος τους, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να το ελέγχουν για αλλαγές. Αλλά και εκείνες που το ελέγχουν, δεν ήταν βέβαιες ότι θα ήταν σε θέση να επισημάνουν κάποια αλλαγή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Body Image, έδειξε στις γυναίκες μια σειρά από σιλουέτες και τους ζήτησε να υποδείξουν εκείνη που μοιάζει περισσότερο στο δικό τους μέγεθος στήθους και εκείνη στο μέγεθος στήθους που θα ήθελαν να έχουν. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο προτιμούσαν μεγαλύτερο μέγεθος, αν και καμιά δεν ήθελε το μεγαλύτερο μέγεθος που υπήρχε.

Οι πιο ευχαριστημένες με το δικό τους μέγεθος στήθους ήταν αυτές από την Γκάνα, την Κολομβία, την Ισπανία, την Παραγουάη και την Ινδονησία. Οι γυναίκες από την Ινδία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και τη Μεγάλη Βρετανία ήταν εκείνες που θεωρούσαν ως ιδανικό στήθος το μεγαλύτερο. Αντίθετα, οι γυναίκες της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Μαλαισίας επιθυμούσαν μικρότερο στήθος. Πάντως, σε όλες τις χώρες οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ικανοποιημένες από το σώμα τους.

Μια παρόμοια μελέτη από το 2018 επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γυναίκες που είναι δυσαρεστημένες με το σχήμα ή το μέγεθος του στήθους τους είναι λιγότερο πιθανό να αυτοεξετάζονται για αλλαγές.