Ο νέος κοροναϊός έχει πλέον φθάσει σε περισσότερες από 20 χώρες πέρα από την Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία πριν από ένα μήνα και οι ειδικοί ανησυχούν για το πόσο μπορεί να εξαπλωθεί και πόσοι άνθρωποι θα αρρωστήσουν. Ωστόσο δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί μια εστία του ιού σε άλλη χώρα.

Οι υγειονομικές Αρχές όμως προετοιμάζονται για την πιθανότητα η κατάσταση να εξελιχθεί σε πανδημία – μια επιδημία που απειλεί ταυτόχρονα ανθρώπους σε πολλά μέρη του κόσμου. Ένα πρόσφατο παράδειγμα πανδημίας είναι η γρίπη των χοίρων το 2009, η οποία σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι πανδημίες είναι πιο πιθανές εάν ένας ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά, είναι ικανός να μολύνει τους ανθρώπους εύκολα και να μπορεί να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με αποτελεσματικό και συνεχή τρόπο. Ο νέος κορωναϊός φαίνεται να έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία, ο περιορισμός του είναι ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τα στάνταρ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις φάσεις της πανδημίας, ο κοροναϊός είναι μόνο ένα βήμα μακριά για να κηρυχθεί πανδημία από τον Οργανισμό: Μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων και έχει εμφανιστεί σε γειτονικές χώρες της Κίνας, καθώς και σε άλλες, πιο μακρινές περιοχές – αν εμφανιστούν εστίες επιδημίας σε επίπεδο κοινότητας σε πολλά μέρη του κόσμου, τότε θα πληροί τα κριτήρια μιας πανδημίας.

Όμως δεν είναι ακόμη σαφές αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είμαστε σίγουροι πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια και πόσο θα εξαπλωθεί.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι η εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας φαίνεται να είναι «ελάχιστη και αργή». Έχουν υπάρξει περισσότερα από 17.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού και περίπου 360 θάνατοι, όμως κυρίως στην Κίνα: στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος, στις Φιλιππίνες.

Κάθε πανδημία είναι διαφορετική και μέχρι να αρχίσει να κυκλοφορεί ένας ιός είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι πλήρεις συνέπειές της. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να είναι λιγότερο θανατηφόρος από κάποια άλλα πρόσφατα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο SARS.

Η απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λήφθηκε κυρίως λόγω της μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έξω από την Κίνα και του τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο ιός εξαπλωθεί σε μια χώρα με λιγότερο ικανό εθνικό σύστημα υγείας.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει επίσης ότι παρόλο που τα κράτη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη και τον περιορισμό περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, δεν υπάρχει κανένας λόγος για μέτρα που θα παρεμβαίνουν στις διεθνείς μετακινήσεις και το εμπόριο.