Η Κίνα έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή για το κινητό που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν εάν κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό: Ο «ανιχνευτής στενής επαφής» ενημερώνει τους χρήστες εάν βρέθηκαν κοντά σε άτομο που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει τον ιό ή υπάρχει έστω υποψία.

Τα άτομα που αναγνωρίζεται ότι έχουν βρεθεί σε κίνδυνο μόλυνσης θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Για να πραγματοποιήσουν μια έρευνα, οι χρήστες καταχωρούνται στη νέα εφαρμογή με τον αριθμό τηλεφώνου τους και καλούνται να δώσουν το όνομα και τον αριθμό ταυτότητάς τους. Κάθε καταχωρημένος αριθμός τηλεφώνου μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο έως και τριών ατόμων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από κοινού από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και την China Electronics Technology Group Corporation και υποστηρίζεται από στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές και αλλά το υπουργείο Μεταφορών.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η κινεζική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τους πολίτες της, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, το μέτρο δεν θα θεωρηθεί αμφιλεγόμενο εντός της χώρας. Η ειδικευμένη σε θέματα τεχνολογίας δικηγόρος της νομικής εταιρείας DLA Piper του Χονγκ Κονγκ, Carolyn Bigg, δήλωσε για το θέμα: «Στην Κίνα και σε ολόκληρη την Ασία, τα δεδομένα δεν θεωρείται ότι είναι κάτι που πρέπει να είναι “κλειδωμένο”, είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να γίνεται με διαφάνεια και συναίνεση, όπου χρειάζεται. Από μια κινεζική οπτική γωνία, αυτή είναι μια πραγματικά χρήσιμη υπηρεσία για τους ανθρώπους … Είναι ένα πραγματικά ισχυρό εργαλείο που δείχνει πραγματικά την ισχύ των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό», πρόσθεσε.

Η κινεζική κυβέρνηση ορίζει ως «στενή επαφή» το να πλησιάσει κάποιος, χωρίς αποτελεσματική προστασία, κάποιον που αποτελεί επιβεβαιωμένο, ύποπτο ή ήπιο κρούσμα του κορωναϊού, ακόμη και αν δεν είχε συμπτώματα την εποχή εκείνη.

Σε «στενή επαφή» είναι:

– Οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί, μοιράζονται την ίδια τάξη ή ζουν στο ίδιο σπίτι

– Το ιατρικό προσωπικό, τα μέλη της οικογένειας ή άλλα άτομα που βρίσκονται κοντά σε ασθενείς αλλά και ανθρώπους που τους φροντίζουν

– Επιβάτες και πλήρωμα αεροπλάνων, τρένων και άλλα μέσων μαζικής μεταφοράς όπου βρέθηκαν άτομα με τον ιό