Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το επίσημο όνομα της ασθένειας που προκαλείται από το νέο κορωναϊό είναι Covid-19. «Τώρα έχουμε ένα όνομα για την ασθένεια και είναι Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Η ονομασία της ασθένειας έρχεται τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών από τον ιό πέρασε τους 1.000. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, κυρίως στην Κίνα, ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Ο Δρ Ghebreyesus κάλεσε τον κόσμο να καταπολεμήσει τον νέο ιό όσο πιο επιθετικά γίνεται. Ο όρος κοροναϊός ή κορωνοϊός αναφέρεται στην ομάδα των ιών που ανήκει και όχι μόνο στο νέο στέλεχος που εμφανίστηκε πριν από περίπου δύο μήνες. Η επίσημη ονομασία του ιού έχει οριστεί ως SARS-CoV-2 από τη Διεθνή Επιτροπή για την Ταξινόμηση των Ιών. Οι ερευνητές ζητούσαν όμως ένα πιο εύχρηστο επίσημο όνομα, για να αποφευχθεί η σύγχυση και ο στιγματισμός οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας ή χώρας.

«Έπρεπε να βρούμε ένα όνομα που δεν αναφέρεται σε γεωγραφική θέση, ζώο, άτομο ή ομάδα ανθρώπων και το οποίο να είναι επίσης εύχρηστο και να σχετίζεται με τη νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ: «Η ύπαρξη ενός ονόματος έχει σημασία για να αποφευχθεί η χρήση άλλων ονομάτων που μπορεί να είναι ανακριβή ή να στιγματίζουν. Παρέχει επίσης μια τυποποιημένη μορφή που θα χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε μελλοντική επιδημία κάποιου κοροναϊού».

Το νέο όνομα προέρχεται από τις λέξεις «corona», «virus» και «disease», με το 2019 να αντιπροσωπεύει το έτος που εμφανίστηκε (η επιδημία αναφέρθηκε επίσημα στον ΠΟΥ στις 31 Δεκεμβρίου).

Υπάρχουν πλέον πάνω από 42.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ολόκληρη την Κίνα. Ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε εκείνο της επιδημίας του SARS κατά την περίοδο 2002-2003.

Τη Δευτέρα, 103 άτομα έχασαν τη ζωή τους μόνο στην επαρχία Χουμπέι και ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα έφτασε τους 1.016. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε σχεδόν κατά 20% από την προηγούμενη ημέρα, από 3.062 σε 2.478.

Τις τελευταίες ημέρες, οι κινεζικές Αρχές επικρίνονται όλο και περισσότερο για τους χειρισμούς τους στην κρίση, απ’ όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα. Το Πεκίνο έχει πλέον καθαιρέσει αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους εξαιτίας του τρόπου που αντιμετώπισαν τη νόσο.