Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος της ζωής στην οποία γίνονται σημαντικές αλλαγές. Η σωματική ανάπτυξη, οι κοινωνικές προσαρμογές, οι ψυχολογικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις, συνοδεύουν το παιδί για κάποια χρόνια. Συχνά οι έφηβοι βιώνουν δύσκολες στιγμές, νιώθουν καταβεβλημένοι ψυχολογικά εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων. Οι σχολικές υποχρεώσεις, οι προσδοκίες των γονιών τους, οι σχέσεις με τους συνομήλικους τους, μπορεί να τους δημιουργούν περιστασιακά, ψυχική καταπόνηση. Η συχνότητα της κατάθλιψης στους έφηβους, παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση και οι επιστήμονες διερευνούν τρόπους να την καταπολεμήσουν.
Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα η σωματική αδράνεια σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης στην εφηβεία. Κάθε επιπλέον ώρα καθημερινής έστω και ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας ενός δωδεκάχρονου παιδιού, όπως το περπάτημα, ένα χόμπι ή οι δουλειές του σπιτιού, συνδέονται με μείωση κατά 10% των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα 18 του.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον Άαρον Κάντολα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “The Lancet Psychiatry”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.300 εφήβους, που κλήθηκαν να φοράνε ειδικές συσκευές καταγραφής των κινήσεων τους για τουλάχιστον δέκα ώρες καθημερινά στις ηλικίες των 12, 14 και 16 ετών. Τα συμπτώματα κατάθλιψης (κακή ψυχική διάθεση, αδυναμία ευχαρίστησης, δυσκολία συγκέντρωσης κ.α.) αξιολογήθηκαν με βάση σχετικό ερωτηματολόγιο.
Διαπιστώθηκε ότι κάθε επιπλέον 60 λεπτά καθισιού μέσα στη μέρα στις ηλικίες των 12, 14 και 16 ετών σχετίζονταν με αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψη κατά 11%, 8% και 10,5% αντίστοιχα στην ηλικία των 18 ετών. Οι έφηβοι που έκαναν συστηματικά καθιστική ζωή και στις τρεις ηλικίες (δηλαδή στα 12,14 και 16 έτη), είχαν κατά μέσο όρο 28% περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης στα 18 τους χρόνια.
Κάθε πρόσθετη ώρα, ακόμη και ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας στις ηλικίες των 12, 14 και 16 ετών, σχετιζόταν με μικρότερη κατάθλιψη κατά 10%, 8% και 11% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, διότι δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και είναι εύκολο να ενταχθεί στις καθημερινές συνήθειες των περισσότερων νέων.