Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Τέξας στο Άρλινγκτον. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The FASEB Journal.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως στρείδια, μοσχαρίσιο κρέας, όσπρια, καρύδια, κάσιους, αυγά, μαύρη σοκολάτα, ενώ είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα διατροφής.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την διατήρηση της υγείας και προστατεύει τον οισοφάγο από τον καρκίνο. Δεν είχε γίνει όμως κατανοητό γιατί ο ψευδάργυρος έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει τον καρκίνο στον οισοφάγο.
Στη μελέτη του Κολεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας της Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου, η επικεφαλής της μελέτης, δρ Ζούι Παν μαζί με τους συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών επιθηλιακών κυττάρων.
Η δρ Ζούι Παν εξήγησε ότι «έχει παρατηρηθεί ανεπάρκεια ψευδαργύρου σε πολλούς ασθενείς με καρκίνο. Κλινικά και πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία συνολικά και για την πρόληψη του καρκίνου. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό συστατικό πολλών πρωτεϊνών και πολλών ενζύμων και η απουσία του καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των κυττάρων».
Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερδραστήρια σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απουσιάζουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, και άρα ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την καρκινική κυτταρική ανάπτυξη. «Φαίνεται ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο συνομιλούν, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν σχέση μεταξύ τους», εξηγεί η Δρ Παν.
Αν και τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του οισοφάγου έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, η πρόγνωση παραμένει κακή σε σύγκριση με πολλούς άλλους καρκίνους: Μόνο το 20% των ασθενών θα επιβιώσει για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του εν λόγω καρκίνου.
Παλαιότερες μελέτες έχουν αναφερθεί στην ιδιότητα του ψευδαργύρου να εμποδίζει την αναπαραγωγή των ιών όταν εισβάλλουν στον οργανισμό.