Περίπου 242 θάνατοι από τον νέο κοροναϊό καταγράφηκαν στην κινεζική επαρχία Χουμπέι χθες Τετάρτη – ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα της επιδημίας. Καταγράφηκε επίσης μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων: 14.840 άτομα διαγνώστηκαν με Covid-19, όπως λέγεται πλέον η ασθένεια που προκαλεί ο κοροναϊός.

Γι’ αυτό πάντως υπάρχει μια εξήγηση: πλέον χρησιμοποιείται ένας ευρύτερος ορισμός για τη διάγνωση της ασθένειας και έτσι δικαιολογείται  το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των κρουσμάτων. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση απέλυσε δύο κορυφαίους αξιωματούχους της επαρχίας Χουμπέι λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη των αριθμών.

Ως την Τετάρτη, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τον ιό στη Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε το ξέσπασμα της επιδημίας, είχε σταθεροποιηθεί. Αλλά με τα νέα στοιχεία οι θάνατοι στη χώρα ξεπερνούν τους 1.350 και τα κρούσματα ανέρχονται σε 60.000.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι αποκρύπτει το πλήρες μέγεθος της επιδημίας. Ο καθηγητής επιδημιολογίας από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, δρ David Heymann, δήλωσε: «Αυτό που συνέβη στην Κίνα είναι ότι άλλαξαν τον ορισμό του τι πραγματικά είναι η ασθένεια – τώρα περιλαμβάνει και ανθρώπους που έχουν λιγότερα συμπτώματα . Ο αριθμός των θανάτων είναι αρκετά ανησυχητικός, καθώς υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός, αλλά αν κοιτάξετε συνολικά τον συνολικό αριθμό των θανάτων και τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό θνησιμότητα είναι περίπου το ίδιο που ήταν προηγουμένως. Εξακολουθεί όμως να είναι υψηλό, τόσο υψηλό όσο το ποσοστό θνησιμότητας από γρίπη».

Σε άλλα σχετικά νέα, το κρουαζιερόπλοιο MS Westerdam που μεταφέρει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους αγκυροβόλησε τελικά στην Καμπότζη, αφού πρώτα αρνήθηκαν να το δεχθούν τα λιμάνια πέντε χωρών, από τον φόβο ότι μερικοί επιβάτες θα μπορούσαν να έχουν μολυνθούν από τον ιό: η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Γκουάμ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό του πλοίου, παρόλο που δεν υπάρχουν βεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των επιβατών…

Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκαν άλλα 44 κρούσματα στο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβατών που έχουν προβληθεί από τον ιό στους 218.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ήταν «πολύ νωρίς» για να γίνουν προβλέψεις για το τέλος της επιδημίας.  Τέσσερα πιθανά εμβόλια έχουν πάρει χρηματοδότηση για ανάπτυξη, δήλωσε η επιστημονική επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Soumya Swaminathan: «Νομίζω ότι θα βρούμε ένα εμβόλιο», δήλωσε, «αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Ένα εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί».