Τα κορίτσια μπαίνουν στην εφηβεία σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι πριν από 40 χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία. Η εφηβεία συνήθως ξεκινά μεταξύ των οκτώ και των 13 ετών στα κορίτσια και των εννέα και των 14 ετών για τα αγόρια. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η εφηβεία στα κορίτσια μετατοπίζεται νωρίτερα κατά περίπου τρεις μήνες ανά δεκαετία από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγη αξιολόγησαν στοιχεία από 38 έρευνες που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες κορίτσια από όλο τον κόσμο. Κάθε μελέτη εξέταζε πότε άρχιζε να αναπτύσσεται ο αδενικός ιστός του μαστού –ή θηλαρχή-, ο οποίος αποτελεί βασικό δείκτη της εφηβείας.
Ο Δρ Alexander Busch,, ο συν-συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι το έργο ήταν το πρώτο που συγκέντρωσε και ανέλυσε μελέτες που επικεντρώνονταν στη θηλαρχή. Ο Δρ Busch πρόσθεσε ότι η ομάδα αποφάσισε να μην εξετάσει την ηλικία της πρώτης περιόδου ως δείκτη της εφηβείας, επειδή συχνά βασίζεται στις αναμνήσεις των συμμετεχουσών που μπορεί να είναι λανθασμένες και που επίσης μπορεί να συμβεί αργότερα από άλλα σημάδια της εφηβείας.
Γράφοντας στην επιθεώρηση Jama Pediatrics, οι ερευνητές ανέφεραν ότι εξέτασαν δεδομένα από 38 έρευνες που περιελάμβαναν αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων για τον ιστό του στήθους των κοριτσιών. Η μελέτη ανέφερε ότι η θηλαρχή ποικίλλει ανάλογα τη χώρα και την πάροδο του χρόνου, με τις έρευνες να διαπιστώνουν ως μέση ηλικία εμφάνισης μεταξύ 9,8 και 10,8 ετών στην Ευρώπη, έναντι 10,1 και 13,2 ετών στην Αφρική και 8,8 έως 10,3 ετών στις ΗΠΑ.
Η ανάλυση της ομάδας έδειξε επίσης ότι η ηλικία στην οποία ξεκινά η εφηβεία είναι ολοένα και μικρότερη, με την έναρξή της να ξεκινάει κατά 0,24 έτη νωρίτερα ανά δεκαετία, από το 1977 έως το 2013.
Ενώ η μελέτη δεν διερεύνησε το λόγο για τον οποίο η εφηβεία μπορεί να ξεκινά νωρίτερα στα κορίτσια, η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι ένας υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με την πρόωρη ανάπτυξη αδενικού ιστού του μαστού: «Η συνεχιζόμενη παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει την παρατηρούμενη αλλαγή στην ηλικία της εκδήλωσης της εφηβείας», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι αρκετές έρευνες έχουν προηγουμένως προτείνει πως οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον θα μπορούσαν επίσης να επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα και ως εκ τούτου να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο.