Αξιωματούχοι υγείας στην Κίνα έχουν δημοσιεύσει τις πρώτες λεπτομέρειες για τα περισσότερα από 44.000 κρούσματα Covid-19, στη μεγαλύτερη μελέτη από την έναρξη της επιδημίας του κοροναϊού. Τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας διαπιστώνουν ότι περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων ήταν ήπιες και αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι.

Η έρευνα δείχνει επίσης υψηλό κίνδυνο για το ιατρικό προσωπικό. Ως τραγική επιβεβαίωση, ένας διευθυντής νοσοκομείου στην Ουχάν πέθανε εχθές από τον ιό. Ο Liu Zhiming, 51 ετών, ήταν ο διευθυντής του νοσοκομείου Γουτσάνγκ, ένα από τα κορυφαία της πόλης.

Η Χουμπέι, η επαρχία που η Ουχάν βρίσκεται, είναι η χειρότερη πληγείσα επαρχία στη χώρα. Η μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 στην επαρχία είναι 2,9% σε σύγκριση με 0,4% στην υπόλοιπη χώρα – συνολικά, το ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 βρίσκεται στο 2,3%.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 1.868 και τα κρούσματα στα 72.436. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 98 νέοι θάνατοι και 1.886 νέα κρούσματα. Ωστόσο, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι που είχαν πάθει Covid-19 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές.

Η μελέτη που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα και δημοσιεύθηκε στην κινεζική επιθεώρηση επιδημιολογίας, εξέτασε πάνω από 44.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στην Κίνα έως τις 11 Φεβρουαρίου. Ενώ τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες περιγραφές του ιού και τα όσα πιστεύαμε για τη λοίμωξη, η μελέτη περιλαμβάνει μια λεπτομερή κατανομή των 44.672 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80,9% των λοιμώξεων χαρακτηρίζεται ως ήπιο, το 13,8% ως σοβαρό και μόνο το 4,7% ως κρίσιμο. Ο αριθμός των θανάτων μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν –το ποσοστό θνησιμότητας- παραμένει χαμηλό, αλλά αυξάνεται μεταξύ των ατόμων άνω των 80 ετών.

Αναφορικά με τη σχέση φύλου, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν (ποσοστό θνησιμότητας 2,8%) σε σχέση με τις γυναίκες (1,7%). Η μελέτη διαπίστωσε μηδενικό ποσοστό θνησιμότητας στα μικρά παιδιά.

Η μελέτη επίσης εντόπισε ποιες προϋπάρχουσες ασθένειες θέτουν τους ασθενείς της Covid-19 σε κίνδυνο: Στην πρώτη θέση βρίσκεται η καρδιαγγειακή νόσος, ακολουθούμενη από τον διαβήτη, τη χρόνια αναπνευστική νόσο και την υπέρταση.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο για το ιατρικό προσωπικό, το έγγραφο αναφέρει ότι έχουν μολυνθεί συνολικά 3.019 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, από τους οποίους 1.716 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πέντε εξ αυτών δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή.