H Alzheimer Europe, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση-ομπρέλα των εθνικών οργανώσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ -που είναι η συχνότερη μορφή άνοιας- σε 35 ευρωπαϊκές χώρες. Το Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου. Παρά τις προσπάθειες, μέχρι στιγμής η νόσος παραμένει ανίατη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής οργάνωση Alzheimer International προβλέπουν ότι έως το 2050 τα περιστατικά άνοιας θα έχουν τριπλασιασθεί παγκοσμίως, φθάνοντας τα 130 έως 150 εκατομμύρια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι -λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου ζωής- οι άνθρωποι ζουν περισσότερα πλέον χρόνια, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια.
Με βάση τις νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις, που βασίστηκαν σε στοιχεία για 37 ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες (μεταξύ αυτών η Ελλάδα), οι γυναίκες συνεχίζουν να πάσχουν σε δυσανάλογα μεγαλύτερο ποσοστό από άνοια σε σχέση με τους άνδρες.
Σήμερα στην Ευρώπη ζουν 6,65 εκατομμύρια γυναίκες και 3,13 εκατομμύρια άνδρες με άνοια (συνολικά 9,78 εκατομμύρια), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ασθενείς εκτιμώνται σε 7,85 εκατομμύρια.
Το 2050 ο αριθμός τους αναμένεται να έχει αυξηθεί σε 14,3 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε 18,85 εκατομμύρια συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε προβλέψει ότι περίπου 18 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα έχουν άνοια έως το 2050. Σήμερα περίπου το 11% των ανδρών και το 13% των γυναικών 80 έως 84 ετών στην Ευρώπη έχουν άνοια.
Η νέα μελέτη καταγράφει μια διπλή τάση: από τη μία φαίνεται να μειώνεται σταδιακά το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με άνοια στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των ασθενών.
«Η προβλεπόμενη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με άνοια τα επόμενα χρόνια θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης των ασθενών, εκτός και αν βρεθούν καλύτεροι τρόποι θεραπείας και πρόληψης της άνοιας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Alzheimer Europe Ζαν Ζορζ, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, κάνοντας περισσότερες επενδύσεις στη θεραπεία και πρόληψη της άνοιας.