Τα ανεβοκατεβάσματα της αρτηριακής πίεσης στη δεκαετία των 20 χρόνων, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Στην πραγματικότητα, κάθε 4 mmHg ανόδου της συστολικής αρτηριακής πίεσης –η λεγόμενη και «μεγάλη»- κατά τη διάρκεια της νεανικής ηλικίας συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο στη μέση ηλικία, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Yuichiro Yano, πιστεύει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε επανεξέταση του πώς οι συνηθισμένοι έλεγχοι της αρτηριακής πίεσης ερμηνεύονται από τους γιατρούς: «Εάν ένας ασθενής έχει μια Α τιμή τον Δεκέμβριο και μια σημαντικά χαμηλότερη τον Ιανουάριο, ο μέσος όρος μπορεί να βρίσκεται εντός του εύρους που φαίνεται φυσιολογικό», δήλωσε ο Δρ Yano, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Duke. «Αλλά μήπως αυτή η διαφορά σχετίζεται με επιπτώσεις στην υγεία κατά την μετέπειτα ζωή;», ανέφερε. «Αυτό είναι το ερώτημα που προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε αυτή τη μελέτη, και αποδεικνύεται ότι η απάντηση είναι ναι», συμπλήρωσε.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για περίπου 3.400 άτομα που συμμετείχαν σε μελέτη καρδιακών παθήσεων στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η πίεση του αίματος των ασθενών λήφθηκε αρκετές φορές τα επόμενα 10 χρόνια και μετά από μια δεκαετία οι ασθενείς ήταν κατά μέσο όρο περίπου 35 ετών.

Οι ερευνητές ταυτοποίησαν ποιοι ασθενείς είχαν διαφορές στη συστολική αρτηριακή πίεση και στη συνέχεια παρακολούθησαν την πορεία της καρδιακής τους υγείας για άλλα 20 χρόνια, όταν ήταν κατά μέσο όρο 55 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, 181 συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους και 162 είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις ή έπαθαν καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή έβαλαν stent.

Η ομάδα του Duke διαπίστωσε ότι οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τα νεανικά χρόνια φαίνεται ότι συσχετίζεται με υψηλότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις δεκαετίες αργότερα. Η διαπίστωση αυτή ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη μέση αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια της νεαρής ηλικίας.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για το εάν οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν ή όχι φάρμακα για την αρτηριακή πίεση «αγνοούν τη μεταβλητότητα των μετρήσεων της πίεσης του αίματος», σύμφωνα με τον Δρ Yano: «Νομίζω ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι η μεταβλητότητα των τιμών είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο», δήλωσε, «αλλά αυτή η έρευνα δείχνει πως ίσως όχι».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology.