Με την παχυσαρκία να έχει μετατραπεί σε παγκόσμια μάστιγα όλο και περισσότεροι στρέφονται στα φυτικά συμπληρώματα ως μια φυσική εναλλακτική για την απώλεια βάρους. Όμως, ύστερα από ανασκόπηση μελετών σχετικά με την δράση τους διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να προσφέρουν και πολλά στην απώλεια βάρους.

Όπως ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της ανασκόπησης δρ Νίκολας Φούλερ από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, το πρόβλημα με τα συμπληρώματα είναι ότι, σε αντίθεση με τα φάρμακα, δεν απαιτούνται κλινικές αποδείξεις προτού διατεθούν στο κοινό. Μόνο στην Αυστραλία μεταξύ του 1996 και του 2006, 1.000 συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους είχαν καταγραφεί σε σχετική λίστα (Australian Register of Therapeutic Goods) χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

«Η ανάπτυξη της βιομηχανίας συμπληρωμάτων και η δημοφιλία αυτών των προϊόντων δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των συμπληρωμάτων για απώλεια βάρους».

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Diabetes, Obesity & Metabolism» αναλύθηκαν όλα τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία του συγκεκριμένου πεδίου. Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν 54 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές οι οποίες συνέκριναν την επίδραση φυτικών συμπληρωμάτων έναντι εικονικών συμπληρωμάτων σε ό,τι αφορούσε την απώλεια βάρους σε περισσότερους από 4.000 εθελοντές. Μεταξύ των πιο κοινών φυτικών συμπληρωμάτων για απώλεια βάρους που μελετήθηκαν περιλαμβάνονταν κάποια που περιείχαν πράσινο τσάι, garcinia cambogia (ένα φρούτο που φύεται στη νοτιοδυτική Ινδία και την Ινδονησία), λευκά φασόλια και αφρικανικό μάνγκο.

Όπως προέκυψε, παρότι ορισμένα φυτικά συμπληρώματα έδειχναν να προσφέρουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με εικονικά συμπληρώματα, η απώλεια αυτή ήταν μικρότερη των 2,5 κιλών, γεγονός που μαρτυρεί ότι δεν ήταν κλινικά σημαντική.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να συστήσουμε κάποιο φυτικό συμπλήρωμα για απώλεια βάρους. Επιπλέον, πολλές από τις μελέτες που αναλύσαμε βασίζονταν σε φτωχές ερευνητικές μεθόδους και παρότι τα περισσότερα συμπληρώματα εμφανίζονται να είναι ασφαλή για βραχυπρόθεσμη κατανάλωση, είναι ακριβά και δεν παρέχουν απώλεια βάρους κλινικά σημαντική» κατέληξε ο δρ Φούλερ.